Villimpi Raasepori -kampanja päättyi elokuun lopussa. Kaupungin neliöiden lisäksi 95 kuntalaista ilmoitti yhteensä yli 46 000 neliömetriä villimpiä neliöitä mukaan…
Villimpi Raasepori
Luonnon ennallistamisprojektit valittiin voittajaksi vuoden 2023 osallistavan budjetin asukasäänestyksessä. Ennallistamisprojekteissa viheralueita palautetaan lähelle luonnontilaa biologisen monimuotoisuuden edistämiseksi.
Ennallistamisprojekteissa kaupunki palauttaa viheralueita lähemmäksi niiden luonnollista tilaa biologisen monimuotoisuuden hyväksi. Käytännössä se voi tarkoittaa, että tiettyjä nurmikoita ei leikata säännöllisesti, vaan niiden annetaan muodostua kerran vuodessa niitettäviksi kukkaniityiksi. Samalla säästyy rahaa ja vähennetään päästöjä ja meluhaittoja. Ja mikä parasta, perhoset ja kimalaiset kiittävät!
Muita ennallistamistoimenpiteitä ovat mm. luonnolle tärkeiden puulajien, kuten raidan, istuttaminen tai ojitettujen soiden ojien tukkiminen kosteikkojen ennallistamiseksi.
Suunnitelmien tavoitteena on lisätä luonnon monimuotoisuutta sekä virkistyskäyttöä alueella. Klikkaa kohteen nimeä ja lue lisää ennallistamissuunnitelmista.
Pinta-ala: 6000 m2
Sijainti: Esikunnankatu
Suunnittelualue on hulevesiuoma Esikunnankadun varrella Karjaan keskustaalueella Pumppulahden puiston eteläpuolella. Hulevesiuoman reunoilla on rehevää ja puustoista, osin hoidettua puistomaista kasvillisuutta ja nurmikkoa. Alueella on runsaasti vieraslajeja, myös haitallisia, kuten jättitatarta.
Hulevesiuoman varrelle rakennetaan luontopolku ja uoman ylittävä silta.
Vieraslajien poisto kestää useita vuosia. Vieraslajien tilalle istutetaan luonnonlajeja. Alueelta kaadetaan puita, jotka ovat vanhojen tammien lehvästön tiellä sekä joitakin uuden huoltotien takia.
Kaadettavat puut jätetään tontille, missä ne toimivat rakennusmateriaalina ja edistävät luonnon monimuotoisuutta esimerkiksi risuaitana ja lahopuuna. Hulevesiuoman keskiosaan laajennetaan ja pengerretään lampi.
Pinta-ala: 1,4 hehtaaria
Sijainti: Pålarvintie, Bromarv
Suunnittelualue on entistä peltoa noin 1,3 kilometrin päässä Bromarvin keskustasta ja noin 350 metrin päästä Revbackavikenin vesistöalueesta. Alue on avoin heinittynyt, vanha ojitettu pelto, jossa on noin 15 m korkeusero ylimmän ja alimman pisteen välillä.
Suunnitelmassa ehdotetaan alueen alavimpiin osiin hakamaista lehtoa sekä kosteaa niittyä ja kuivemmassa ylärinteessä olevan niittykasvillisuuden hoitoa. Alueelle rakennetaan polku, jota pitkin voi kiertää niityn.
Polun yhteyteen rinteen laelle olevan puuston varjoon rakennetaan levähdyspaikka. Alueen länsiosan alavaa ojan ympäristöä kehitetään kosteana niittynä. Ojan molemmille puolille istutetaan puita harvasti hakamaisen lehdon muodostamiseksi.
Pinta-ala: 7000 m2
Sijainti: Vanha Fiskarsintie-Turuntie -risteys
Suunnittelualue on entinen metsäalue ja pelto Pohjan keskustan läheisyydessä. Peltoa niitetään kerran vuodessa, mutta se on pahasti haitallisen vieraslajin komealupiinin valtaama.
Vieraslaji lupiinin poisto ja luonnonlajien tuonti alueelle lisää monimuotoisuutta. Erilaiset lahopuurakenteet ja kukkivat ja hedelmiä tuottavat puut ja pensaat tukevat myös monipuolisesti luonnon monimuotoisuutta. Uudet reitit ja toiminnot mahdollistavat monipuolisen virkistyskäytön.
Vieraslaji lupiinin poisto kestää useita vuosia. Lupiinin taannuttua voidaan alueelle rakentaa reitistö. Tämän jälkeen alueelle istutetaan tai kylvetään niittylaikkuja, joista lajisto vähitellen leviää luontaisesti myös muualle alueelle. Puita istutetaan harvaan avoimen niityn reunoille. Syötävä puisto, jossa on hedelmäpuita ja marjapensaita, perustetaan lopuksi.
Laskuri kertoo, kuinka monta neliömetriä villimpää ruohikkoa Raaseporin kaupunki ja asukkaamme ovat ilmoittaneet kampanjaan. Kaupungin osuus on 227 735 neliömetriä, joka on 30 prosenttia nurmialueistamme.
Villimpi Raasepori-kesäkampanjassa tehdään näkyväksi luonnon ennallistamiseksi ja sen monimuotoisuuden edistämiseksi tehtävää työtä. Kampanjan taustalla on vuoden 2023 osallistuva budjetointi, jolloin Raaseporin Luonto ry:n ehdotus luonnon ennallistamisprojekteista voitti asukasäänestyksen.
Kesän 2024 aikana 95 raaseporilaista osallistui ilmoittamalla yli 46 000 villimpää neliömetriä kampanjaan. Osallistujien joukosta löytyi myös muutama yritys ja yhdistys.
Kaikkien osallistujien kesken arvoimme neljä riippukeinua. Kaksi niistä löysi uuden kodin Karjaan alueelta, yksi Åminneforsista ja yksi Tammisaaresta.
Kiitämme kaikkia osallistujia!
3x villimpi piha – omalla pihalla luonnon monimuotoisuutta voi lisätä muutamilla yksinkertaisilla keinoilla:
1. Jätä nurmikko tai osa siitä leikkaamatta.
2. Heittele niittykukkien siemeniä villisti sinne tänne ja seuraa, mitä kesän aikana tapahtuu. Jos haluat heilua lapion varressa, voit perustaa kukkaniityn.
3. Lepäile varjossa ja nauti virvokkeita sillä aikaa, kun luonto hoitaa itse itsensä.
Haluatko myös naapureiden ja ohikulkijoiden tietävän, että osallistut kampanjaan? Lataa ja tulosta tästä oma Villimpi Raasepori -kyltti! Jos sinulta sattuu vielä löytymään laminointikone, voit laminoida kyltin, jotta se kestää läpi Suomen kesän.
Kaupungin asukkailleen järjestämä kesäkampanja, jonka tavoitteena on lisätä luonnon monimuotoisuutta.
On totta, että punkit eivät viihdy yhtä hyvin lyhyeksi leikatulla nurmikolla kuin pitkässä heinikossa. Yksi vaihtoehto on jättää nurmikko leikkaamatta alueilta, joissa ei oleskella ja liikuta ainakaan kovin usein. Näin myös pölyttäjät ja muut hyönteiset saavat työrauhan.
Ei. Voit jättää vaikka vain yhden neliömetrin villiintymään.
Kyllä. Halutessasi voit jättää nurmikon leikkaamatta kokonaan. Toki kannattaa miettiä, millä alueilla näin tekee, jotta alueen virkistys- tai muu käyttö ei kärsi sen takia.
Luonnon monimuotoisuus tarkoittaa lajien ja eliöyhteisöjen kirjoa ja runsautta, elinympäristöjen monimuotoisuutta sekä lajien sisäistä perinnöllistä vaihtelua.
Voit rakentaa vaikkapa hyönteishotellin. Netistä löytyy siihen monia vinkkejä, esim. Marttojen verkkosivuilta