On valitettavan yleistä, että puutarhajätteet heitetään metsään, yleisille alueille, tai jopa naapurin tontin hoitamattomalle osalle. Nämä paikat eivät sovellu puutarhajätteelle. On hyvä ymmärtää, että puutarhajäte voi olla väärään paikkaan sijoitettuna haitallista.
Miksi puutarhajätettä ei saa heittää tontin ulkopuolelle?
- Puutarhajätteen dumppaaminen on yksi merkittävimmästä syistä, miksi haitalliset vieraslajit leviävät. Monet haitalliset lajit on alun perin tuotu ja myyty puutarhakasveina, ennen kuin huomattiin, miten nopeasti ne leviävät. Näiden joukossa on esim. jättipalsami, jättiputki, kurtturuusu, japanintatar ja lupiini, mutta myös japaninhumala ja värigunnera. Huonolla tuurilla tämän päivän helposta ja rehevästä puutarhakasvista voi tulla huomisen haitallisesti leviävä vieraslaji.
- Jo paikalla luonnostaan kasvavat kasvit jäävät kilpailussa kakkoseksi esim. vuonankaalille ja nokkosille.
- Espanjansiruetana (ns. tappajaetana) leviää helposti puutarhajätteen ja mullan seassa, kun niitä siirretään paikasta toiseen.
- Puutarhajätekasat ovat luonnossa vähemmän kaunis näky. Pudonneet hedelmät houkuttelevat myös jyrsijöitä.
- Jätelain mukaan jätteen hylkääminen ympäristöön on myös suoraan rikos.
- Uudenmaan jätelautakunnan jätehuoltomääräyksien mukaan risuja ja puutarhajätettä ei saa viedä yleisille alueille, kuten metsiin, puistoihin ja muihin yleisiin paikkoihin.
- Voit näyttää esimerkkiä muille käsittelemällä puutarhajätteesi oikealla tavalla!
Näin pääset eroon puutarhajätteistä oikeaoppisesti
- Jäteasemat ottavat vastaan kaikenlaista puutarhajätettä. Kotitalouksien pienet puutarhajätekuormat otetaan vastaan maksutta oikein lajiteltuina. Jos haravointijäte kuljetetaan jätesäkeissä, säkit tyhjennetään jäteasemalla.
- Haravointijätteen voi hyvin kompostoida kehikossa tai avokompostissa omalla pihalla.
- Oksat voi silputa ja käyttää peitteenä esim. pensaiden alla, tai sekoittaa kompostiin.
Kiitos, kun pidät huolta ympäristöstämme!
Raaseporin kaupungin Ympäristötoimisto ja Yhdyskuntatekninen yksikkö
Lue myös