Raaseporin kaupungin kunniamerkkitoimikunta on päättänyt myöntää Raaseporin mitalin eli Comitatus Raseburgensis Sigillumin Paul Oxleylle (oik.nim. Malcolm Campbell) hänen panoksestaan Raaseporin tunnetuksi tekemiseksi pääasiassa Suomessa mutta myös ulkomailla.
– Paul Oxley on itse kirjoittamallaan musiikillaan ja Paul Oxley’s Unit -yhtyeen jäsenenä vienyt paikkakuntaa Suomen kartalle vuosien ajan, ja hän esiintyy yhä. Tästä syystä Paul Oxley ansaitsee Raaseporin mitalin, sanoo Raaseporin kaupunginjohtaja Ragnar Lundqvist, joka ehdotti kunniamerkkitoimikunnalle mitalin myöntämistä Paul Oxleylle.
Paul Oxley on oman menestyksen myötä toiminut inspiroijana ja näyttänyt, että riman voi asettaa korkealle. Näin hän on antanut kaupungin nuorisolle syyn kokeilla siipiään ja tehdä töitä unelmiensa eteen, aivan kuten Paul.
Hänen esimerkkinsä ovat vaikuttaneet positiivisesti kymmenien ja ehkä jopa satojen kaupunkilaisten tulevaisuuden uriin ja menestykseen niin kansallisesti kuin kansainvälisesti.
– Paulin ja bändin kanssa työskennelleet saivat käsityksen siitä, miten ”suuressa maailmassa” toimitaan. He myös innostivat nostamaan muiden yhtyeiden, muusikoiden ja äänen, valon, koreografian, videotuotannon jne. kanssa tekevien ihmisten kunnianhimoa, kertoo RadioMedia ry:n toimitusjohtaja Stefan Möller
– Kaikki suuret levy-yhtiöt tulivat katsomaan, millaista tarjontaa kaupungissa oli tarjolla, ja tämä johti myös levytyssopimuksiin. Eräässä vaiheessa niin monella kaupungin bändillä oli levytyssopimus, että Tammisaarta kutsuttiin Suomen Liverpooliksi. Musiikkiyhdistys FUSK (Föreningen för utvecklande av skapande konst) perustettiin, ja bändit kuten Ebba Grön, UK Subs & Johnny Thunder esiintyivät Suomen-kiertueillaan paikkakunnalla.
Mitali jaettiin Paul Oxleylle keskiviikkona 3. elokuuta 2022 klo 15 Tammisaaren Rantapuistikossa sen rakennuksen luona, jossa oli aikoinaan legendaarinen yökerho Gnägget. (Osoitteessa toimii nykyisin ravintola Stallet.)
Samassa tilaisuudessa paljastettiin kyltti, joka valaisee paikan kulttuurihistoriallista merkitystä ja juhlistaa Paul Oxleyn pitkää uraa. Kyltti on kunnianosoitus yhdelle Suomen suosituimmista diskoista 1970- ja 1980-luvuilla. Diskoon tultiin läheltä ja kaukaa tanssimaan ja viettämään aikaa yhdessä. Monilla on vielä paljon hyviä muistoja Gnäggetistä.
Perustelut ja tiedot Raaseporin mitalista ja aiemmista palkinnonsaajista
Paul Oxley (oik.nim. Malcolm Campbell) saa Raaseporin mitalin panoksestaan Raaseporin tunnetuksi tekemisestä lähinnä Suomessa mutta myös ulkomailla.
Nuorison bänditoiminta Tammisaaressa oli vilkasta 1970-luvulla, mutta niin yhtyeet kuin yleisö olivat paikallisia. Tilanne muuttui merkittävästi vuonna 1980, kun Paul Oxley muutti Tammisaareen ja perusti Paul Oxley’s Radion (myöhemmin Paul Oxley’s Unit) neljän muun paikallisen muusikon, eli Ulf Enbergin, Kjell Ekholmin, Janne Rombergin ja Björn Åkerbergin, kanssa. Tämä oli ensimmäinen askel suureen menestykseen, josta bändi nauttii vielä tänäkin päivänä.
Ennen Paul Oxleyn aloittamista yhtye oli soittanut lähinnä covereita, mutta nyt yhtye alkoi tuottaa Paulin kirjoittamia omia kappaleita. Ensimmäinen single, Another Heartbreak, julkaistiin vuonna 1980, ja se sai lämpimän vastaanoton. Pitkäsoiton julkaisussa kesti jonkin aikaa, mutta sen jälkeen menestys oli taattu. Yhtyeen ensimmäinen albumi, Living in the Western World, ilmestyi elokuussa 1981 ja nousi Suomen listan kärkeen helmikuussa 1982 ja piti kärkipaikkansa kaksi kuukautta. Albumia myytiin yli 60 000 kappaletta, mikä oikeutti platinalevyyn. Toinen albumi, Both Sides of the Equator, ilmestyi vuonna 1982 ja myi 35 000 kappaletta, eli kultalevyn verran.
Bändi oli saavuttanut suuren julkisuuden nuorisolehdissä, kuten Suosikissa ja OK:ssa. Suomalainen yleisö oli innoissaan bändistä, joka tuli Länsi-Uudeltamaalta Tammisaaresta mutta jolla oli vahva kansainvälinen ote. Länsi-Uusimaa tuli tunnetuksi koko Suomessa. Myös ruotsin kielen olemassaolo Suomessa tuli lukuisten suomalaisten tietoon.
2010-luvulla bändi on ollut jälleen aktiivinen ja tunnettuudellaan nostanut Raaseporin Suomen kartalle. Paul Oxley’s Unit teki useita kiertueita ympäri Suomea ja osallistui moniin radio- ja televisio-ohjelmiin. Lisäksi bändi nauhoitti kaksi kokonaan uutta levyä, jotka saivat paljon huomiota myös suomalaisessa mediassa ja kappaleet saivat paljon soittoaikaa radiossa. 2010-luvulla yhtye julkaisi 9 singleä ja 3 albumia, Living in the Western World – 30th Anniversary Edition (CD/DVD) (2011), Black Gold (2016) ja All the Gods Were Happy (2018). Lisäksi tehtiin kolme videota, jotka kaikki on filmattu Raaseporissa.
Vuosina 2009–2019 bändi on ollut mukana monissa televisio-ohjelmissa, kuten vuoden 2017 Unplugged-ohjelmassa. Suosittu TV-ohjelma Puoli Seitsemän vieraili myös Raaseporissa haastattelemassa Paulia ja bändiä pari vuotta sitten. Sama koskee radiohaastatteluja sekä Ylen että kaupallisten kanavien kautta.
Paul Oxley on itse kirjoittamallaan musiikillaan ja Paul Oxley’s Unit -yhtyeen jäsenenä vienyt Raaseporin Suomen kartalle vuosien ajan, ja hän esiintyy yhä. Tästä syystä Paul Oxleylle myönnetään Raaseporin mitali.
Raaseporin mitali on aiemmin myönnetty seuraaville henkilöille
- Saraste Jukka-Pekka, 2011
- Charalambides Alexis, 2011
- Ntallaris Anthony, 2011
- Wickholm Kaj, 2012
- Peltonen Matti, 2013
- Nybom Jan, 2014
- Grunn Torolf, 2015
- Johansson Mårten, 2015
- Höglund Nils-Gustav, 2017
- Simola Tom, 2017
- Sid Sven, 2019
- Forsström Tua, 2020
- Lindberg Ingmar, 2020
- Ekblom Henrik, 2020
- Lundqvist Ragnar, 2022
- Oxley Paul, 2022
Mitalin jakoperiaatteiden mukaan kaupunginjohtaja, valtuuston puheenjohtaja tai kaupunginhallituksen puheenjohtaja voi antaa ehdotuksia mitalin saajaksi. Arvioitaessa ansiomerkkiehdotuksen taustalla olevaa panosta on sovitettava yhteen panoksen merkitys, laatu, laajuus ja jatkuvuus. Päätöksen tekee kunniamerkkitoimikunta.
Lue myös