Nyt on taas aika äänestää vuoden raaseporilaista, vuoden urheilijaa sekä vuoden matkailupalkinnon, kulttuuripalkinnon ja ympäristöpalkinnon voittajia! Yleisö on syksyllä 2019 saanut asettaa ehdokkaita kolmeen kategoriaan. Vapaa-aikalautakunta on nimennyt kolme ehdokasta vuoden urheilija -kategoriaan.
Raasepori jakaa myös nuorisopalkinnon. Kuten aikaisempina vuosina, nuorisopalkinnon vastaanottajan valitsee kaupungin nuorisovaltuusto. Nuorisopalkinto ei siis kuulu avoimen äänestyksen piiriin.
Useita mielenkiintoisia ehdotuksia
Kaupunki on vastaanottanut useita mielenkiintoisia ja vaihtelevia ehdotuksia jokaiseen kategoriaan.
Myös kaupungin eri yksiköiden työntekijöitä ehdotettiin palkinnon saajiksi useassa eri kategoriassa. Kaupunki ei tässä yhteydessä palkitse omaa toimintaansa, mutta on ilahduttavaa, että kaupungissa tehtävää työtä arvostetaan.
Äänestys
Voittajat äänestetään avoimella äänestyksellä verkossa. Äänestys päättyy sunnuntaina 23.2.2020 klo.12.00. Digitaaliseen äänestyslomakkeeseen pääse alla olevasta linkistä. Voittajat julkaistaan 25.2.2020.
Linkki äänestykseen: https://webropol.com/s/raseborgsprisen2019
Vuoden 2019 ehdokkaat
1 Vuoden raaseporilainen
• Karin Widnäs
Karin Widnäs on rakentanut Raaseporiin kansainvälisesti merkittävän museon, joka profiloi kaupunkia ja tekee siitä kiinnostavan vierailijoille. KWUM on esteettinen kokemus ja korkealuokkainen museo, joka esittelee suomalaista keramiikkaa: materiaaleja ja tekniikkaa, (taide-)käsityötä sekä taidetta.
• Petra Mannström
Petra Mannströmin kahvila Skatafé ja ravintola Theodors on hieno näyte yrittäjyydestä, ja hän on säteilyllään ja tietotaidollaan Bromarvin tulisielu. Häntä kiitetään erityisesti hienosta ideastaan tarjota ohjelmaa Bromarvin senioreille. Tämä suosittu toiminta on säätiön rahoittamaa ja osallistujille ilmaista.
• Sole Garghentino-Nygård
Sole Garghentino-Nygård on Hävikkiruokapisteen iloinen ja sydämellinen vetäjä, joka on yhteisöllistänyt Raaseporia samalla tuoden kaupunkia valtakunnallisesti esille mediassa. Solen työtä kehutaan erinomaiseksi esimerkiksi itsenäisestä ja muut huomioivasta ajattelusta. Hävikkiruokapistettä pidetään myös hienona ympäristötekona Raaseporissa.
2 Vuoden matkailupalkinto
• YLP!
On luonut niinkin standardituotteesta kuin pizzasta alueen uuden vetonaulan ja ollut ahkerasti esillä valtakunnallisessa mediassa. Toiminta perustuu paikallisiin raaka-aineisiin (lähes 99 %) ja ympäristöajattelulle no waste -periaatteen mukaisesti. YLP! kannustaa Raaseporissa innovatiiviseen yrittäjyyteen.
• Påminne Bike Park
Påminne Bike Park ja sen vapaaehtoinen ratamestari, pyöräilyintoilija Anders Pyy, ovat vahvistaneet Raaseporin profiilia hienona pyöräilykaupunkina. Alamäkipyöräily houkuttelee Raaseporiin harrastajia eri puolilta Suomea ja tarjoaa hienon lisän kaupungin monipuoliseen liikunta- ja urheilutarjontaan.
• Bunkern Irma
Noin 5 km Hangon Rintamamuseolta, Harparskogissa sijaitsee Bunkkeri Irma, joka on yksi 30 autenttisista betonibunkkereista Hangonniemellä. Suurin osa bunkkerissa on alkuperäistä ja antaa autenttisen ilmapiirinsä ansiosta hyvän katsauksen elämään rintamalla sodan aikana. Kyläyhdistys on talkoovoimin kunnostanut hienon historiallisen vierailukohteen. Bunkkeri Irma sisältyy myös museokortin kohteisiin ja saa sitä kautta kansallista näkyvyyttä. Bunkkeri on koskettava kokemus kaiken ikäisille ja uusi nähtävyys Raaseporissa.
3 Vuoden kulttuuripalkinto
• Christoffer Relander
Christoffer Relanderin kuvakieli on jo vuosia käsitellyt erittäin ajankohtaista teemaa, ihmisen ja luonnon suhdetta. Relanderin kuvataide on viime vuosien aikana saavuttanut kansainvälistä huomiota, ja hän on nostanut Raaseporia ja Raaseporin kulttuurielämää kartalle ulkomailla, muun muassa Iso-Britanniassa, Italiassa ja Saksassa.
• Fiskarsin museo
Fiskarsin museosta on vuosien aikana muodostunut oikea helmi, johon sekä aikuiset että lapset mielellään palaavat vierailulle.
Pienin rahallisin panostuksin mutta sinnikästä työtä tekemällä museota on kehitetty vision mukaan, jossa vierailija on keskiössä. Panostaen historian elävöittämiseen ja museopedagogiseen työhön, Fiskarsin museosta on tullut yksi alan pioneereista Suomessa.
• Raasepori festivaali – Raseborg festival
Tapahtuma, joka antoi paljon positiivista näkyvyyttä kaupungille. Hieno lisä kaupungin kesätapahtumatarjontaan. Järjestäjiä kehutaan rohkeiksi uskaltaessaan järjestää niin ison tapahtuman kaupungin asukkaiden iloksi.
4 Vuoden ympäristöpalkinto
• Stefan Holmberg
Stefan Holmbergin auringonkukat, joita yleisö sai poimia Karjaan Lepissä, ilahduttivat sekä asukkaita että ohikulkijoita kesällä 2019. Stefanin ideaa kehutaan epäitsekkääksi ja huomaavaiseksi.
• Solja Kvarnström
Solja Kvarnström on palkittu Luonnonsuojeluliiton vuoden vapaaehtoinen -palkinnolla 2019. Hän on vedonnut päättäjiin, että he ottaisivat vastuuta lastemme tulevaisuudesta muun muassa vaatimalla kestävämpää, monimuotoisuutta vaalivaa metsien käyttöä. Soljan toimintaa luonnon puolesta on kehuttu sinnikkääksi ja sydämelliseksi.
• Ekenäs Marthaförening
On 120 vuotensa aikana työskennellyt jatkuvasti paremman maailman puolesta ja päämääränä, että kaikissa kodeissa ja kaikilla perheillä olisi tarvittavat tiedot ja taidot kestävästä kehityksestä: niin taloudellisesti, ekologisesti kuin sosiaalisestikin. Ekenäs Marthaförening -yhdistyksen historia on nyt luettavissa historiikista nimeltä ”120 år av kvinnogemenskap”.
5 Vuoden urheilija
• Tuomas Puputti, yleisurheilu (IF Raseborg)
SM-pronssia luokassa H22 800 m ja 1500 m
• Henrik Löflund, keilailu (Dragsvik Bowlingsällskap)
SM-kulta B-luokassa
• Niklas Hyvärinen, ammunta (Raseborgs skyttar)
EM-joukkuepronssi ja EM-joukkuehopea, SM-kulta ja hopea, edustanut Suomea Euroopan mestaruuskisoissa (liikkuva maali).
Lue myös