Ilmastoviisas maankäyttö ja rakentaminen, vähäpäästöinen liikkuminen, nopea ja reilu energiasiirtymä, hiilineutraali kiertotalous, kestävä kulutus ja tuotanto, hiilinielujen vahvistaminen ja päästöjen kompensointi – kaikki nämä painopisteet löytyvät Raaseporin kaupungin tuoreimmasta energia- ja ilmasto-ohjelmasta. Vuonna 2021 ilmastoasiat ovat esillä enemmän kuin koskaan ja myös Raaseporin kaupungissa on otettu isoja harppauksia kohti hiilineutraalia kuntaa.
Energiatehokkuussopimus allekirjoitettu viime vuonna
Raaseporin kaupunki on allekirjoittanut 29.4.2020 energiatehokkuussopimuksen jonka tavoitteena on 7,5% energiansäästö vuosina 2020-2025. Ensimmäinen kaupungin laatima raportti aiheesta on lähetetty Motiva Oy:lle tämän vuoden huhtikuussa.
Energiatehokkuussopimus on vapaaehtoinen järjestelmä, joka tarjoaa eri toimialoille, kuten esimerkiksi kunta-alalle, työkaluja tehokkaan ja vaikuttavan energiatehokkuustyön toteuttamiseen.
Kaupungilla mittava kiinteistömassa
Raaseporin kaupungilla on mittava kiinteistömassa joka – kevään 2020 laskeman mukaan hallinnoitavaa tilaa on ~203 000 m2 ja ~657 000 m3. Näiden, suurin piirtein 190 rakennuksen, kannassa tehdään jatkuvasti korjaavia toimenpiteitä jotta energiatehokkuussopimuksen tavoitteet saavutettaisiin. Tällä hetkellä käynnissä on mm. Karjaan pallohallin katon lisäeristäminen lämpöhukan vähentämiseksi, Höjersgårdenin julkisivuremontti jonka avulla saavutetaan parempi lämmönläpäisykerroin (U-arvo) ja Österbyn koulun öljylämmityksen vaihtaminen maalämpöön.
– Me seuraamme energiankulutusta kiinteistöissä kuukausitasolla, poikkeavuuksiin tartutaan ja seurantatietoja hyödynnetään aktiivisesti. Tarvittavista toimenpiteistä ei ole kuitenkaan mahdollista tehdä yleisiä päätöksiä vaan jokainen rakennus on aina analysoitava erikseen, sanoo tilahallintapalvelujen päällikkö Anna Friberg.
Koska kaupungin tavoitteena on energiansäästöä edistävien uusien toimintamallien kehittäminen ja käyttöönotto, tullaan esimerkiksi uudis- ja saneerauskohteissa noudattamaan kiristyneitä rakenneteknisiä vaatimuksia sellaisten asioiden kuten lisäeristyksen, ikkunarakenteiden ja lämmön talteenoton osalta.
10 000 polttimon vaihtoa
Lähivuosien iso projekti on vaihtaa 10 000 katuvalaisimen polttimot LED-valoiksi. Uudenmalliset LED-katuvalot tuovat huomattavia säästöjä energiankulutukseen ja myös huollon tarve vähenee. Koko projektin larvioidaan kestävän 4-5 vuotta ja sen on laskettu vähentävän energiankulutusta 40% nykyiseen verrattuna. Energiankulutuksen vähentämisen lisäksi, lisäsäästöä tulee siitä, että led-lamput kestävät 30 000 käyttötuntia eli ainakin kymmenen vuotta, kun vanhemmat lamput on usein vaihdettava uusiin suurinpiirtein neljän vuoden välein.
LED-valoja hyviä ominaisuuksia on myös niiden helpompi kohdistettavuus, jolloin valosaastetta ei hajaudu ympäristöön ja mahdollisuus valaistustehon säätöön esimerkiksi sääolosuhteiden tai liikenteen määrän perusteella.
Aurinkosähköä tuotetaan Tammisaaressa
Valtatien 25 vieressä sijaitseva Raaseporin Energian aurinkovoimala on otettu käyttöön huhtikuussa 2021.
– Koko hanke sai alkunsa alueen toimijoiden yhteisestä tahtotilasta tuottaa paikallisesti uusiutuvaa energiaa, sanoo Frank Hoverfelt, Raaseporin Energian toimitusjohtaja.
Laitos koostuu 2722 aurinkopaneelista ja niiden yhteenlaskettu saavutettavissa oleva huipputeho on noin 1 megawattia tunnissa. Tällä yhden tunnin energiamäärällä pystyisi ajamaan sähköautolla noin 5000km, mikä tarkoittaisi kahta edestakaista matkaa Hangosta Utsjoelle. Tai vaikka keittämään tavallisella kahvinkeittimellä 5000 pannullista kahvia, eli 50 000 tuhatta kahvikupillista.
Aurinkopuiston ja Tammiharjun kampusalueen välissä kulkee suora kaapeliyhteys ja tällä hetkellä aurinkovoimala tuottaa noin 25% koko Tammiharjun alueen energiatarpeesta.Tammiharjun kampusalueella sijaitsee myös Raaseporin kaupungintalo.
Paikallisista yrittäjistä, muun muassa suureen suosion saavuttanut YLP-ravintola, on valinnut ottaa käyttöön aurinkosähkön. Ravintola joka tekee täysin käsintehtyjä pizzoja Tammisaaressa 98,7% paikallisista raaka-aineista ja jolle ympäristöasioilla on iso merkitys, haluaa valita omia arvoja vastaavan sähköntuotannon:
– Miksi ylipäätään käyttäisimme muuta sähköä, kun paikallistakin voi valita?, on YLP:in ravintoloitsija Nick Victorzon todennut.
Lue myös