Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue teki syksyllä 2024 kyselyn hyvinvointialueelle kuuluvien kuntien päihdetilanteesta. Kyselyssä tutkittiin yli 13-vuotiaiden asukkaiden mielipiteitä päihdetilanteesta heidän asuinalueellaan. Vastaukset kerättiin erikseen nuorilta (13–17-vuotiaat) ja aikuisilta (18 vuotta täyttäneet). Raaseporissa kyselyyn osallistui 77 nuorta ja 171 aikuista, mikä tarkoittaa, että vastausprosentti oli melko alhainen. Kyselyn tuloksia ei siten voida pitää edustavina Raaseporin osalta kokonaisuudessaan, mutta vastaukset voivat silti tarjota arvokasta tietoa kaupungin ehkäisevään päihdetyöhön.
Raaseporissa 40–50 % sekä nuorista että aikuisista vastaajista kokee, että heidän asuinalueillaan käytetään yleisesti liikaa alkoholia ja erilaisia nikotiinituotteita. Aikuisten keskuudessa suunnilleen yhtä suuri osuus kokee, että käytetään liikaa muita huumeita, kun taas nuorten keskuudessa tämä osuus on hieman pienempi. Yli puolet vastaajista on viimeisen vuoden aikana nähnyt tilanteita, joissa alaikäiset ovat käyttäneet alkoholia tai nikotiinituotteita julkisilla paikoilla. Jotkut ovat myös viimeisen vuoden aikana nähneet tilanteita, joissa alaikäisille on välitetty alkoholia ja nikotiinituotteita. Useat sekä nuoret että aikuiset Raaseporissa katsovat, että päihtyneiden henkilöiden käyttäytyminen julkisilla paikoilla voi tuntua uhkaavalta ja heikentää turvallisuuden tunnetta.
Päihteiden käytön ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi Raaseporin nuoret pitävät tärkeänä lisätä tietoa ja tiedotusta päihteiden käytön riskeistä, tehdä päihteistä vähemmän saatavilla olevia ja tarjota hyviä mahdollisuuksia järkevään vapaa-ajanviettoon. Myös aikuiset korostavat muun muassa hyvien harrastusmahdollisuuksien tärkeyttä, eri kohderyhmille suunnattua tiedotusta, ennaltaehkäisevää työtä ja varhaista puuttumista sekä useampia turvallisia aikuisia nuorten lähellä. Sekä nuoret että aikuiset katsovat, että he voivat itse toimia hyvänä esimerkkinä olemalla käyttämättä päihteitä ja kannustamalla läheisiään tekemään samoin. On myös tärkeää, että kaikki tietävät, mihin voi kääntyä, jos tarvitsee apua päihdeongelmissa, ja että apua todella saa, kun sitä tarvitsee.
Koko Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tulokset voi lukea hyvinvointialueen verkkosivuilta.
Kiitos kaikille kyselyyn osallistuneille!
Lue myös