Nyt on aika äänestää vuoden raaseporilainen, vuoden urheilija sekä vuoden matkailupalkinnon, kulttuuripalkinnon ja ympäristöpalkinnon voittajat! Neljässä palkintokategoriassa yleisö on syksyn 2018 aikana ehdottanut kolmea kandidaattia. Vapaa-ajanlautakunta on nimennyt kolme ehdokasta. Uutta tänä vuonna on matkailupalkinto.
Raasepori jakaa myös nuorisopalkinnon. Nuorisopalkinnon saajan valitsee, kuten viime vuonnakin, kaupungin nuorisovaltuusto. Nuorisopalkinto ei siis kuulu avoimen äänestyksen piiriin.
Voittajat äänestetään avoimella äänestyksellä verkossa. Äänestys päättyy 25.2.2019 klo.12.00. Voittajat julkaistaan 28.2.2019.
Vuoden 2018 ehdokkaat
1 Vuoden raaseporilainen
• Monica Javanainen, JCO:n tj, Raaseporin yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja
Sydämellinen osaaja, joka markkinoi Raaseporia Suomessa ja osallistuu kaupungin kehittämiseen myönteisellä asenteellaan. Hän tukee itse yrittäjyyttä sekä muita yrittäjiä ja osallistuu myös yhdistyshankkeisiin kuten tietopeliappiin Vevi yhdessä Luckan Raseborg/Västnyländska kultursamfundetin kanssa.
• ”Eurydiken enkelit” (Roger Lönnberg, Kenneth ”Jäxe” Jäkälä, Bo ”Boe” Vidfält, Kim Vidfält, Henrik ”Henkke” Lillqvist, Leif ”Lefa” Holmström, Karl-Johan ”Kalle” Hellman, Tommi Peltonen)
Se alkoi 12. toukokuuta 2018 Roger Lönnbergin vetoomuksena Facebookin julkisessa ryhmässä ”JoNej, sa Karisbon”, jossa hän harmitteli Eurydiken ja tämän altaan huonoa kuntoa. Vetoomus kosketti nopeasti ryhmää karjaalaisia, jotka ihanassa ja reilussa talkoohengessä kohensivat Eurydiken altaan suihkukaivoineen ja valoineen. Ryhmä osoitti symbolisesti mitä kaikkea voimme saada aikaiseksi, kun otamme kaupungin asukkaina vastuun ja miten me kaikki voimme parantaa viihtyisyyttä.
• Edgar Wirtanen, ralliautoilija
Esikuva, jolla on positiivinen asenne. Hän ja hänen kartanlukijansa Jonas Lunden edustavat kahta eri moottorikerhoa, Tammisaaren moottorikerhoa ja Rufak -kerhoa Karjaalla. Viimevuosina he ovat panostaneet Suomi cupin kansalliseen sarjaan, minkä tuloksena on tullut kultapokaali kahtena vuonna peräkkäin. Kilpailutiimi heidän takanaan on hyvin pieni ja suurin osa tehdään itse vapaaehtoispohjalta ja vähällä rahalla, vaikka tämä urheilu edellyttää suurta omaa rahoitusta. Häntä seuraa hyvin uskollinen ralli-intoilijoiden joukko.
2 Vuoden matkailupalkinto
• Bromarf byaråd
Bromarf byaråd on tehnyt lujasti töitä Bromarvin saaristo sataman eteen, josta tuli varsinainen vetonaula. Samalla kylän ravintolatarjonta kasvoi huikeasti – hyvää paikallista tarjontaa ja hyvää palvelua.
• Fiskars Village Trail Center
Fiskars Trail Center -yhdistys järjestää jo kolmatta vuotta Suomen suurimmat polkupyörämessut sekä erilaisia pyöräilykilpailuja. Yhdistys on myös rakentanut noin 70 km:n pituisen polkuverkon sekä pyöräilyn että trailrunningin harrastajille. Trail Center on myös ollut mukana rakentamassa Påminne Bike Park
-mäki kesäkaudelle. Kaikki tämä on tietenkin tehty vapaaehtoistyönä.
• Malmbacka
He rakensivat tyhjästä historiallisen paikan vierailijoille ainutlaatuisella konseptilla, jollaista ei ole muualla. Henkilökunta on mukavaa, osaavaa ja kaksikielistä. Kaikki tehdään sydämellä ja lähikylien tuella. Tarjolla on jotakin niin nuorille kuin vanhemmillekin, ja yöpymismahdollisuudet ovat ainutlaatuiset.
3 Vuoden kulttuuripalkinto
• Art café Serendipity (omistaja Andreas Mavrostomos)
Matalan kynnyksen kulttuurikeidas Karjaan keskustassa. Siellä järjestetään konsertteja sekä sisällä että ulkoilmassa, taidenäyttelyitä ja erilaisia kokoontumisia ja keskustelutilaisuuksia. Paikka on kuin olohuone jonne kaikkien on helppo tulla nauttimaan kulttuurista.
• Aderton
Näytelmä Aderton esitettiin Kulttuuritalo Kareliassa vuoden alussa. Uskomattoman vahva näytelmä paikallisin voimin esitettynä – uusi tulkinta, joka nosti esiin naisten aseman sodassa.
• Holger Wickström
Perusteluina on hänen elämäntyönsä, jolla hän vuosikymmenien ajan on rikastuttanut alueen kulttuurielämää. Hoggen elämäntapa on yhdistystoiminta, jossa hän kannustaa muita jättäen kuitenkin itsensä taka-alalle.
4 Vuoden ympäristöpalkinto
• Anna Alm, Mörby gård -tilan omistaja, luomuviljelijä
Hän on kestävän elämäntavan ja ympäristöajattelun esikuva. Hän on asettunut Raaseporiin, jossa hän Mörby gård -tilan lisäksi otti hoitaakseen Mustion myllyn, Svartå kvarn.
• Gustav Munsterhjelm, ent. ympäristöpäällikkö
Perusteluina on erityisesti hänen ympäristönsuojelutyönsä, mm. aloite perustaa Tammisaaren kansallispuisto ja monien muiden ympäristönsuojeluhankkeiden perustaminen. Lukuisia hänen tuottamiaan luontofilmejä on näytetty myös tv:ssä. Gustav tekee vieläkin tärkeää ympäristönsuojelutyötä uhanalaisten eläinten puolesta.
• Steinerkoulu Mikaelskolan
Koulu on vuodesta 1985 lähtien ollut edistyksellinen edelläkävijä kestävyys- ja ekologisten arvojen korostamisessa ja ottanut opetuksessaan aina mukaan ympäristötietoisuuden. Koulu on jo kauan noudattanut ekologisia periaatteita, jotka vasta nyt ovat tulleet trendikkäiksi – oppilaat syövät päivittäin paikallisesti tuotettuja, ekologisia raaka-aineita, jotka lisäksi valmistetaan koulun omassa keittiössä.
5 Vuoden urheilija
• Dennis Rehnström (Österby sportklubb)
Dennis Rehnström, ÖSK, kilpailee ampumajuoksussa ja menestynyt SM-kisoissa: kultaa ampumajuoksun lyhytmatkalla, pronssia ampumajuoksun normaalimatkalla.
• Oliver Helander (IF Raseborg)
Oliver Helander, IF Raseborg, kilpailee keihäänheitossa ja oli Suomen tilastoykkönen ja seitsemäs maailmassa kaudella 2018.
• Joni Stenström (Raseborgs skyttar)
Joni Stenström edustaa Raseborgs skyttar -ampumaseuraa ja otti pronssia opiskelijoiden MM-kisoissa, SM-hopeaa ilmakiväärissä ja teki SM-ennätyksen pienoiskiväärillä makuulta.
Lue myös