Syksyllä 2019 toteutettiin kattava kartoitus asukkaiden toiveista ja mielipiteistä Raaseporin kirjastoista. Kysely tehtiin muun muassa siksi, että Raaseporiin suunnitellaan lähivuosina uusia kirjastotiloja.
Kyselyn yhteydessä järjestettiin myös muutamia kaikille kuntalaisille avoimia työpajoja, tapaamisia eri kohderyhmien kanssa sekä keskustelutilaisuuksia koulujen neljäsluokkalaisten kanssa. Kaikille asukkaille suunnattu kysely oli avoinna kahden kuukauden ajan (1.9.–31.10.).
Kysely oli saatavilla sekä paperiversiona että verkossa, ja siihen vastasi 552 henkilöä, joista 80 % oli naisia. Vastanneista ruotsia puhuu äidinkielenään 65 % ja suomea 40 %. Yli puolet sanoi käyttävänsä Tammisaaren kirjastoa ja reilut 40 % Karjaan kirjastoa. 73 %:lla oli alle 5 kilometrin matka käyttämäänsä kirjastoon. Jokaisen kysymyksen kohdalla oli mahdollisuus kirjoittaa omia kommentteja ja tätä mahdollisuutta hyödynnettiin aktiivisesti. Omia vapaamuotoisia kommentteja kirjoitettiin yli 1 000 kappaletta.
Suurin osa vastaajista oli tyytyväisiä kysyttyyn eli kirjaston palveluihin, tiloihin, kokoelmiin ja aukioloaikoihin, ja palaute näistä oli myönteistä. Esiin nousi toiveita esimerkiksi aukioloajoista, lainattavasta materiaalista, ohjelmatoiminnasta jne.
Monet vastasivat, etteivät he tienneet mainituista toiminnoista/palveluista/aineistosta ja/tai että he ottaisivat ne käyttöön tulevaisuudessa. Tämä oli erittäin hyödyllistä tietoa kirjaston toiminnan kehittämisen tueksi. Tiedottamista ei voi koskaan olla liikaa, ja samoista asioista on tiedotettava uudelleen jonkin ajan kuluttua.
Aukioloajat Enemmistö oli tyytyväinen aukioloaikoihin, mutta jotkut toivoivat pidempiä aukioloaikoja (kirjasto aukeaisi aiemmin aamulla tai olisi auki myöhempään illalla). Myös viikonloppu- ja sunnuntaiaukioloa toivottiin. Myös omatoimikirjasto mainittiin yhtenä vaihtoehtona.
Tiedottaminen Useimmat olivat tyytyväisiä siihen, miten kirjasto tiedottaa toiminnastaan, mutta kaikki eivät tienneet jo olemassa olevista eri tiedotuskanavista. Avoimien kommenttien joukossa oli muutamia hyviä vinkkejä, kuten esimerkiksi toive sähköpostiuutiskirjeestä.
Lainattava aineisto Suurin osa käyttäjistä lainaa kirjastosta kirjoja. Myös e-aineistoista e-kirjat olivat suosituimpia. Tämänhetkisen lainattavan aineiston lisäksi toivottiin muun muassa urheiluvälineitä, soittimia, ompelukoneita ja verenpainemittareita. Pelejä kysyttiin myös ja kirjastoihin onkin nyt ostettu lisää pelejä sekä lainattaviksi että kirjastoissa pelattaviksi.
Ohjelmatoiminta Toiveissa oli myös muun muassa kirjailijavierailuita, kirjallisuuspiirejä, peli-iltoja, askartelua ja lasten satuhetkiä. Kirjastoissa on jo aikaisemmin järjestetty nyt toivottuja ohjelmia, mutta vastauksista käy selvästi ilmi, että monet eivät ole löytäneet tietoa kirjaston tapahtumista.
Toiminnot Kirjastoissa voi tehdä myös paljon muuta kuin lainata kirjoja. Useimmat vastaajat sanoivat lukevansa kirjoja ja lehtiä kirjastossa. Lähes puolet vastasi käyvänsä näyttelyissä. Monet kysyivät ja toivoivat mukavia istumapaikkoja ja hiljaisia tiloja. Kahvila oli myös korkealla toivelistalla.
Tulevaisuuden kirjasto Viimeinen avoin kysymys koski tulevaisuuden kirjastoa ja sitä, miltä se näyttää. Tulevaisuuden kirjaston tulee olla monipuolinen monitoimitalo, jossa voi viettää aikaa, harrastaa, osallistua tapahtumiin, lainata kirjoja, musiikkia ym., saada tietoa, neuvontaa ja apua erilaisissa digitaalisissa palveluissa ja laitteissa.
Kiitos kaikille vastaajille ja kommentoijille. Vastauksista on paljon apua kirjastojemme kehittämisessä!
Lue myös