Raaseporin kaupunki perustettiin vuonna 2009 Tammisaaren, Karjaan ja Pohjan yhdistäessä voimansa. Kaupunki on saanut nimensä keskiaikaisesta Raaseporin linnasta, joka dokumentoitiin ensimmäisen kerran vuonna 1378. Nykyinen Raasepori on Uudenmaan maantieteellisesti laajin kaupunki. Tammisaaren, Karjaan ja Pohjan lisäksi Pinjainen, Fiskari, Mustio, Snappertuna, Bromarv ja Tenhola kuuluvat kaupunkiin. Raasepori on todellakin “kylien kaupunki”, koska alueelta löytyy myös useita pieniä, mutta elinkelpoisia kyliä, joissa on vahva yhteenkuuluvuus, ja joissa toimii aktiivisia kyläyhdistyksiä.
Haastattelimme kyläyhdistyksiämme ja pyysimme heitä kertomaan kylästään omin sanoin! Klikkaa alla olevia linkkejä ja lue lisää!
Backgränd
Backgränd sijaitsee noin kymmenen minuutin matkan päässä Karjaalta, ja suurin piirtein yhtä pitkän matkan päässä Fiskarista ja Mustiolta. Backgrändiin ei ole julkisia liikenneyhteyksiä. Kylään pääsee helpoimmin autolla, mutta kauniilla säällä sinne voi hyvin pyöräillä, jolloin kauniista maisemista pystyy todella nauttimaan.
Historia
Backgrändilla on pitkä historia maanviljelijäyhteisönä, jossa yhteisöllisyys ja talkoohenki ovat olleet aina tärkeitä. Historiallisesti katsottuna Backgränd ei ole varsinaisesti yksi kylä, vaan 13 (joskus 14) eri kylän ryhmä. Kylän “keskustassa” sijaitsee Anskusta vuonna 1928 nykyiselle paikalleen siirretty Backdalan seurantalo, jonka vieressä on Backgrändin VPK:n paloasema. Niiden läheisyydessä sijaitsivat 1970-luvulle asti kylän ala- ja yläkansakoulu, sekä aina 1990-luvulle saakka kyläkauppa.
Nimi Backgränd tulee nimestä Backbygränden, eli “tiheästi asutettu Backbyhyn (yksi Backgrändin kylistä) johtava tie”. Jo vuonna 1927 Backgrändia kuvattiin Västra Nyland -lehdessä yhdeksi Karjaan tiheimmin asutuista alueista. Yhteiskunnan muutoksen ja kaupunkilaistumisen seurauksena noin 200 asukkaan Backgränd on nykyään melko harvasti asuttu muihin alueisiin verrattuna, mutta tästä huolimatta yhteisöllisyys, yhdistyshenki ja maatalouspainotteisuus on onnistuttu säilyttämään ennallaan.
Asuminen
Backgrändista löytyy sekä omakotitaloja vakituiseen asumiseen että kesämökkejä, joista osa ilmestyy aika ajoin myös vuokralle. Lyhytaikaiseen majoitukseen on vuokrattavissa (esim. Lomarenkaan kautta) useampiakin mökkejä kauniilla sijainnilla järven rannalla – järviäkin kylästä löytyy useampia.
Palvelut
Kirjastoauto saapuu kylään joka toinen viikko. Siihen voi kätevästi tilata kirjoja etukäteen tai valita tarjolla olevasta valikoimasta. Muut palvelut sijaitsevat Karjaalla, mutta silloin tällöin myös Backdalaan ilmestyy pop up -kahvila tai järjestetään ravintolailta.
Lapset käyvät päiväkotia ja koulua Karjaalla. Koulubussi ajaa yhden vuoron aamuisin ja kolme iltapäivisin.
Kyläyhdistys (Kotiseutuyhdistys)
Backgrändin Kotiseutuyhdistys työskentelee laajasti Backgrändin ja sen asukkaiden etujen edistämiseksi. Yhdistys pyrkii järjestämään tapahtumia niin ikäihmisille kuin nuorisolle ja kaikille siinä välissä; niin vakituisille asukkaille kuin kesäasukkaille, ja kaikille muillekin Backgrändista kiinnostuneille. Lisäksi yhdistys hoitaa Backdalan seurantaloa ja pyrkii hoitamaan ja kehittämään kylää kaikin mahdollisin tavoin, esimerkiksi ylläpitämällä Bastsjön uimarantaa ja kylän jalkapallokenttää yhteistyössä Raaseporin kaupungin kanssa. Yhdistys ottaa jatkuvasti vastaan ehdotuksia siitä, miten kylää voitaisiin kehittää ja mitä toimintaa voitaisiin järjestää!
Nähtävyydet & tapahtumat
Bastsjön uimaranta on monien mielestä Karjaan paras uimaranta. Sitä on äskettäin laajennettu ja hiekkaa on lisätty, eikä leväongelmaa ole monen muun uimapaikan tapaan ollut. Lisäksi uimaranta on metsän ympäröimä, joten sekä aurinkoa että varjoa löytyy vuorokauden aikana.
Kotiseutuyhdistyksen järjestämän tapahtuman yhteydessä myös seurantalo Backdala on vierailun arvoinen kohde.
Kylästä löytyy useampi järvi sekä paljon peltoa ja metsää, ja Mustionjoki virtaa kylän läpi. Kyseiset kauniit luontoelementit ovat – erityisesti esimerkiksi vanhaan punaiseen latoon tai laiduntavaan lehmään yhdistettynä – hyvin valokuvaukselliset.
Kotiseutuyhdistyksen viime vuosina säännöllisesti järjestämiä tapahtumia ovat juhannussalon pystytys, jalkapalloderby ”Gifta–Ogifta” (naimisissa olevat vastaan naimattomat), naamiaiset, teemajuhlat, talkoot sekä lapsille tarkoitetut ohjelmat, kuten diskot ja yöpymiset seurantalossa.
Martha-yhdistys järjestää vuosittain joulumarkkinat, joissa myydään käsitöitä, leivonnaisia, jouluruokia, mehuja, hilloja ja käytännössä kaikkea tarpeellista joulua varten. Markkinoiden oheisohjelmina on ollut myös mm. paloautoajelua ja poniratsastusta.
Vapaa-aika
Vuoden aikana järjestettävän vaihtelevan toiminnan lisäksi kotiseutuyhdistys järjestää säännöllisesti jumppaa torstaisin.
Palokunnalla on sekä nuoriso- että hälytysosasto, jotka harjoittelevat aktiivisesti ja osallistuvat muuhun palokuntaan liittyvään toimintaan yhdessä muiden lähiseudulla sekä eri puolilla Suomea toimivien palokuntien kanssa.
Kylässä toimivat myös Martha-yhdistys, metsästysseura sekä 4H-ryhmä. Lisäksi luonto tarjoaa erinomaiset puitteet monenlaisiin ulkoaktiviteetteihin.
Parhaat palat ja kehitystoiveet
Kaikkein parasta on yhteisöllisyys ja yhteistyö kyläläisten kesken, sillä ilman sitä mikään ei toimisi. Kehitysideoita on paljon – tällä hetkellä etusijalla on jalkapallokentän uusi aita, ja haaveissa olisi myös oma “ikäihmisten talo” kylän keskustassa.
Backgrändin kotiseutuyhdistyksen Facebook-ryhmä: https://www.facebook.com/backgrandhbf
Pohja
Pohjan kirkonkylä sijaitsee läntisellä Uudellamaalla Raaseporin kaupungissa Pohjanpitäjänlahden pohjukassa historiallisen Kuninkaantien varrella.
Pohjan kirkonkylään on Helsingin rautatieasemalta 85 km, Turun rautatieasemalta 117 km, Lohjalta 42 km ja Salosta 53 km. Helsinki-Turku -junat pysähtyvät Karjaalla, josta Pohjan kirkonkylään on noin 12 kilometriä. Karjaalta Pohjan kirkonkylän pääsee linja-autolla. Pyöräilijät saapuvat Pohjan kirkonkylään idyllisiä reittejä pitkin. Veneilijätkin voivat rantautua Gumnäsin vierasvenelaiturilla (merimatka Tammisaaresta noin 15 km).
Tausta
Pohja on Suomen entinen kunta ja vanha uusmaalainen kirkkopitäjä, joka nykyään on osa Raaseporin kaupunkia Uudellamaalla.
Pohjanpitäjänlahti oli tunnettu Sisä-Suomeen johtava kauppareitti jo pronssikaudella ja viikinkiajalla. Gumnäs ja Klockarudden ovat olleet asuttuja paikkoja ainakin keskiajalta, oletettavasti kauemminkin. Pohjan pitäjä on perustettu 1300-luvun alkupuolella ja useimpien Pohjanpitäjänlahden suurtilojen historia ulottuu 1400-luvulle tai vieläkin kauemmaksi. Pohja on Suomen metalliteollisuuden synnyinsijoja. Pohjanpitäjässä oli metsiä, koskivoimaa ja mahdollisuudet saada malmia. Nämä loivat edellytykset rautaruukkien perustamiseen: Antskogin ruukki vuonna 1630, Billnäsin ruukki 1641 ja Fiskarsin ruukki 1649.
Vuoden 2009 alussa Pohjan kunta ja Karjaan ja Tammisaaren kaupungit lakkautettiin ja muodostettiin uusi Raaseporin kaupunki. Kuntaliitoksen ajankohtana Pohjan kunnassa asui noin 5 000 ihmistä. Pohjan kunta oli kaksikielinen, 59 % asukkaista puhui suomea ja 37 % ruotsia. Pohjan kuntaan kuului Pohjan kirkonkylän lisäksi mm. Fiskari, Pinjainen, Ansku, Åminnefors, Kuovila, Mörby, Skarpkulla ja Thomasböle.
Pohjan kirkonkylä on entisen Pohjan kunnan kuntakeskus. Raaseporin kaupungin syntymän myötä Pohjan kirkonkylässä alettiin rakentamaan entisen kuntakeskusidentiteetin tilalle kyläidentiteettiä. Rakennustyöt vaativat aikaa ja kyläläisiltä paljon tahtoa ja yhteen hiileen puhaltamista. Tänään Pohjan kirkonkylä on yksi Raaseporin elävistä, idyllisistä ja omaleimaisista kylistä. Pohjan kirkonkylässä on noin 1 700 asukasta.
Historia ja ominaispiirteet
Saavuttaessa Pohjan kirkonkylään vastassa on vuosisatojen kerrostumat. Historiallinen Kuninkaantie kulkee kylän läpi, ja sen varrella on sulassa sovussa niin 1800-luvun taloja kuin uudempia pienkerrostalojakin. Kuntaliitoksen myötä tyhjilleen jäänyt kunnantalo on sittemmin kunnostettu asunnoiksi, joiden ikkunoista voi seurata tämän päivän Kuninkaantien liikennettä tai katsella maisemaa pitkälle Pohjanpitäjänlahdelle.
Keskellä kylää seisoo jylhänä Neitsyt Marialle pyhitetty keskiaikainen kivikirkko. Kirkko sijaitsee vanhalla markkina- ja uhripaikalla ja se rakennettiin todennäköisesti noin vuosina 1475–1480. Paikalla lienee ollut puukirkko jo noin 200 vuotta aikaisemmin. Madonnaa ja lasta esittävä puuveistos on peräisin tältä ajalta ja se on Pohjan kirkon vanhin historiallinen muisto. Von Julinien sukuun kuulunut Hélène Mannerheim, Suomen marsalkka Mannerheimin äiti, on haudattu tänne.
Toinen kylän keskellä historiaa huokuva maamerkki on Kasberget. Suositun ulkoilu- ja näköalapaikan huipulta löytyy Kasbergetin pronssikautinen hauta, joka on varsin näyttävä ja suhteellisen hyvin säilynyt; halkaisijaltaan noin 16–19 m ja korkeudeltaan noin 1,7 m. Paikalta aukeaa upea näköala sekä Pohjan kirkonkylään että Pohjanpitäjänlahdelle.
Pohjankurussa on ollut rahtisatama ainakin siitä saakka, kun Antskogin ruukki perustettiin vuonna 1630. Laivat sen sijaan ovat ankkuroineet paikalla jo sitä ennenkin. Turun ja Pietarin välinen valtaväylä Kuninkaantie kulki täällä aivan rannan tuntumassa, joten on luonnollista, että juuri täältä oli myös yhteys merelle. Satamasta oli aikoinaan myös matkustajaliikennettä aina Helsinkiin ja Tukholmaan asti. Matkustajaliikenne hiipui sittemmin vähitellen, ja valtaosa matkustajaliikenteestä siirtyi 1900-luvun alussa rautateille.
Suomen ensimmäinen matkustajaliikenteelle rakennettu rautatietunneli löytyy Pohjankurusta. Tunnelien aikakausi alkoi Suomen rautateillä, kun Pohjankurun aseman itäpuolelle Turku-Karjaa-väliselle rataosuudelle avattiin väliaikaiselle liikenteelle vuonna 1899 maamme ensimmäinen matkustajaliikenteelle tarkoitettu rautatietunneli. Nykyisin tunneli on teollisuuden käytössä. Alueen toisen, nyt hylätyn tunnelin kautta on vuosina 1964–1990 kulkenut Turun ja Karjaan välinen liikenne, mutta kolmannen tunnelin myötä se poistettiin kokonaan käytöstä.
Meri ja monimuotoinen luonto on kylän erityispiirteitä. Pohjanpitäjänlahti on 15 km pitkä vuonomainen merenlahti, joka halkaisee Raaseporin kaupungin alueen aina Pohjan kirkonkylästä Suomenlahteen. Pohjanpitäjänlahti on murtovesialue, ja lahden lajirikkaus on erityisen suuri, runsaimpia koko Suomessa. Pohjanpitäjänlahden vesissä esiintyy sekä makean että murtoveden kaloja.
Lauhkea ilmasto ja melko rakentamattomat rannat mahdollistaa monipuolisen ja runsaan eläimistön ja kasvillisuuden, jonka joukossa on paljon harvinaisia ja uhanalaisia lajeja. Monet Suomeen muuttavat linnut saapuvat maahan Pohjanpitäjänlahden kautta.
Asuminen
Pohjan kirkonkylällä on asumisvaihtoehtoja jokaiselle: on hirsimökkiä, omakotitaloa, rivitaloa, kerrostaloa – aivan keskustassa palveluiden äärellä, pientaloalueilla, merinäköalalla, järvien rannoilla, omassa rauhassa metsäisten teiden päissä… myös tontteja oman talon rakentajille.
Palvelut
Pohjan kirkonkylässä on suomen- ja ruotsinkieliset päiväkodit sekä suomen- ja ruotsinkieliset alakoulut, yläkoulut ja lukiot sijaitsevat Karjaalla. Kylällä on myös vanhainkoti (Mariakoti) ja palvelutalo (Sofiakoti), neuvola, hammaslääkäri ja terveysasemalla joitain ajanvarauksella saatavia palveluita. Pohjan kirjasto on avoinna arkipäivisin ja kirjastorakennuksen tiloissa järjestetään niin näyttelyitä, asukasiltoja kuin Kulttuuriopiston kurssejakin. Kirjastorakennuksessa sijaistee myös Pohjan nuorisotila.
Pohjan kirkonkylässä on S-Market, apteekki, pizzeria ja Thai-ravintola, Shell-huoltoasema, kampaamo sekä muita niin terveyteen ja hyvinvointiin kuin autohuoltoon ja rakentamiseenkin liittyviä yrityksiä.
Kyläyhdistys
Kuntaliitoksen jälkeen Pohjan kirkonkylä hiljeni. Kunnantalo jäi tyhjilleen, työpaikkojen myötä myös palvelut vähenivät, entisen kuntakeskuksen asukkaat kokivat jäävänsä paitsioon, kun muuta Raaseporia alettiin kehittämään. Pohjan kirkonkylän kyläyhdistys perustettiin vuonna 2012 tarkoituksena herättää kylä eloon ja tulevaisuuteen tähtääväksi, merkittäväksi kyläksi ja palvelukeskukseksi Raaseporin kaupungissa.
Kyläyhdistyksen sääntöjen mukaisesti yhdistys pyrkii edistämään kylän asukkaiden yhteistyötä, omatoimisuutta, kylän elinkelpoisuutta sekä toimia sen asukkaiden yleisten ja yhteisten etujen valvojana. Lisäksi kyläyhdistys pyrkii edistämään palveluiden säilymistä alueella, kylän vakinaisen ja vapaa-ajan asukkaiden viihtyvyyttä sekä harrastus- ja kulttuuritoimintaa.
Kyläyhdistys on tehnyt monia aloitteita ja toiminut useissa ajankohtaisissa asioissa yhteistyötahona kaupungin suuntaan. Yhteistyötä tehdään monella tasolla ja viimeisimpinä on kaupungin ja kyläyhdistyksen yhteishankkeena valmistunut Pohjan skeittipuisto. Lisäksi kyläyhdistys ylläpitää kaupungilta vuokraamaansa Gumnäsin juhlapaikkaa ja vastaa Pohjan toritoiminnasta.
Nähtävyydet & tapahtumat
Pohjan kirkonkylän merkittävimpiä nähtävyyksiä on Pyhän Marian kirkko. Kasbergetin lisäksi hieno näköalapaikka on vesitornilla. Upea retkikohde on myös Thomasbölen paperimyllyn muistokivi.
Kasbergetin pronssikautisen haudan lisäksi muinainen hautaröykkiö löytyy myös Offerbergetiltä. Vieläkin vanhemmasta historiasta kiinnostuneet voivat käydä tutustumassa Lammasjärven kalliomaalauksiin.
Skarpkullan museossa ollaan lähempänä tätä päivää. Museon eri näyttelyt kertovat lähinnä maataloudesta ja sen kehityksestä Pohjan alueella. Museoon kuuluu seitsemän rakennusta, joissa on yhteensä yli 3 200 esinettä.
Pohjan kirkonkylässä järjestetään kylän yhteisiä tapahtumia. Aina kesäkuun ensimmäisenä lauantaina järjestetään Pohjan Päivä, joka on koko perheen kylätapahtuma ohjelmineen, esityksineen ja torimyynteineen. Joulukuun alussa järjestetään Pohjan Joulumarkkinat ja kesäisin kerran kuussa torilla järjestetään Pohjan Kyläkirppis. Yhteisten tapahtumien lisäksi yhdistykset järjestävät erilaisia tapahtumia, esim. kyläyhdistys järjestää vuosittain Uudenvuodenjuhlan, Gumnäsin juhlapaikalla lapsiperheille Vappujuhlan ja aikuisille Juhannustanssit ja erilaisia karaoke- ja tanssi-iltoja.
Vapaa-aika
Pohjan kirkonkylä tarjoaa puitteita ja vaihtoehtoja ulkona tekemiseen ja liikkumiseen. Gumnäsista löytyy merkitty ulkoilureitti, täysimittainen frisbeegolfkenttä, kaupungin ylläpitämä uimaranta ja matonpesupaikka. Kirkonkylän keskustassa on skeittipuisto, ulkokuntosali ja leikkipuisto sekä luistelukaukalo, joka kesäisin toimii tekonurmikenttänä. Koiraharrastajat ylläpitävät koirapuistoa.
Lähistöltä löytyy kaksi golfkenttää: RuukkiGolf sekä Åminneforsissa sijaitseva Nordcenter Golf & Country Club. Åminneforsissa on myös Påminnen laskettelukeskus (kesäisin downhill-pyöräilyreitit ja rinneautorata). Urheiluopisto Kisakeskus tarjoaa monipuolisia sisä- ja ulkoliikuntamahdollisuuksia.
Kulttuuriopiston tarjoamien erilaisten kurssien lisäksi kylän lukuisat yhdistykset järjestävät harrastusmahdollisuuksia: mm. Pohjan VPK:lla on aktiivinen nuorisotoiminta, nuoret ja aikuiset toivotetaan tervetulleiksi musisoimaan Pohjan puhallinorkesteriin ja tanssimaan Pohjan kansantanssijoihin. Eläkeläisyhdistykset ja seurakunnat järjestävät erilaisia kerhoja ja päivätoimintaa, kyläyhdistys ja kaupungin nuorisotoimi ylläpitävät nuorisotilaa. Ja paljon muuta!
Parhaat palat ja kehitystoiveet
Pohjan kirkonkylässä parasta on luonnon läheisyys, meri ja maisemat, historian havinat. Kurkien huudot kesäyössä, auringonlasku Kasbergetiltä, syysusva pellolla, hiihtolenkki merenjäällä.
Pohjan kirkonkylällä ihmiset välittävät toisistaan ja naapuria autetaan. Kylänraitilla tervehditään vastaantulijoita, suomeksi tai ruotsiksi, kukin sillä kielellä, mitä parhaiten osaa.
Tänään Pohjan kirkonkylä ei ole entinen kuntakeskus, joka menetti, vaan kylä, jossa asukkaat elävät eteenpäin.
Kyläyhdistyksen Facebook -ryhmä: https://www.facebook.com/PohjanKirkonkylanKylayhdistysRy
Åminnefors
Åminnefors on rauhallinen ja kaunis kylä, joka sijaitsee noin 7 km päässä Karjaalta. Kylä tarjoaa luonnonläheisen ympäristön ja monipuolisia maisemia, jonne voi paeta kaupungin hälinää.
Åminneforsin kylä koostuu kolmesta pikkukylästä: Stålbacka, Brunkom ja Lillfors. Pääset helposti Åminneforsiin matkustamalla Karjaalle junalla, ja juna-asemalta paikallisilla linja-autoyhteyksillä. Turuntien varrella sekä Lillforsin että Stålbackan kohdalla löytyy linja-autopysäkit. Pyöräilijän on myös helppo saapua Åminneforsin kylään ratavallia pitkin. Ratavalli on reitti, joka ulottuu Karjaalta Fiskariin ja Åminneforsin kylä sijaitsee noin puolivälissä reittiä.
Historia
Åminnefors on ollut vilkas ja elinvoimainen kylä. Erityisesti Stålbackan alue on ollut merkittävä osa kylän historiaa. Alueen asutus koostui pääasiassa Fiskars Oyj:n omistamista vuokra-asunnoista, joissa ruukin työväki asui perheineen. Vuonna 1946 Stålbackan alueelle valmistui 37 taloa, jotka ovat edelleen nähtävyys itsessään. Kaikki talot muistuttavat toisiaan, luoden kylään ainutlaatuisen ja tunnelmallisen ilmapiirin. Tämä säilynyt yhtenäisyys kertoo kylän rikkaasta historiasta.
Stålbackan vieressä kulkee kaunis Mustionjoki, joka on ollut merkittävä osa kyläläisten elämää. Ennen vanhaan jokea käytettiin monin tavoin. Joen varrella oli kyläläisille pieni ranta ja yleinen sauna, joka oli ahkerassa käytössä aina 1990-luvun loppupuolelle saakka. Pyykkitupa oli myös olennainen osa kylän arkea, jossa pidettiin yhteisöllisyyden henkeä yllä, sillä sekä sauna että pyykkitupa olivat kyläläiset hoitamat.
Tänä päivänä Åminnefors tunnetaan rauhallisena ja viihtyisänä kylänä. Kylän arvostus omaleimaisuuttaan kohtaan näkyy säännöksissä, jotka rajoittavat esimerkiksi talojen muutostöitä, jotta kylän historiallinen ilme säilyisi. Viime aikoina Åminneforsiin on palannut enemmän lapsiperheitä, jotka ovat löytäneet täältä kodin ja rauhallisen elinympäristön. Tämä osoittaa kylän vetovoimaa rauhallisena kylänä, mutta palvelut ovat kuitenkin lähellä. Kaksikielisyys on Åminneforsille tärkeää ja on heijastunut kylässä jo alusta saakka.
Asuminen
Åminneforsin kylässä on monipuolisia asumisvaihtoehtoja, jotka tarjoavat kodin eri tarpeisiin.
Mikäli etsit tilapäistä majoitusta tai haluat tutustua kylään lähemmin, voit vuokrata Airbnb-asunnon Stålbackan alueelta, joka tarjoaa vierailijoille viihtyisän oleskelun. Nordcenter Golf & Country Club:illa on laaja valikoima erilaisia asumisvaihtoehtoja. Voit valita hotellihuoneen, joka sopii lyhytaikaiseen majoitukseen, vuokra-asunnon pidempiaikaiseen oleskeluun tai jopa omistusasunnon. Stålbackan alue tarjoaa pääosin omistusasuntoja, jossa suurin osa on paritaloja. Brunkomin ja Lillforsin alueilla löytyy monipuolinen valikoima erilaisia asumismuotoja. Voit valita paritalon, omakotitalon, rivitalon tai kerrostalon riippuen omista toiveistasi ja tarpeistasi.
Palvelut
Lähin kauppa sekä kirjasto löytyvät Pohjan kirkonkylän keskustasta, joka on kätevästi lähellä. Lisäksi Åminneforsin sijainti Pohjan ja Karjaan välissä mahdollistaa helpon pääsyn Karjaan monipuolisiin palveluihin.
Talvisin laskettelukauden yhteydessä Påminnen rinnekeskuksessa toimii kahvila ja mikäli kaipaa ravintolaelämyksiä, Nordcenterillä sijaitseva ravintola Åminne gård tarjoaa golf-sesongin ajan herkullisia ruokailuhetkiä kauniissa ympäristössä, talvisaikaan Åminne gård toimii tilausravintolana. Ravintola Åminne gård järjestää myös sesongin ulkopuolella erilaisia teemaillallisia.
Kyläyhdistys
Åminneforsin kyläyhdistys on lämminhenkinen yhteisö, joka toimii kylän asukkaiden yhteishengen vahvistamiseksi. Kyläyhdistys järjestää mm. yhteisiä tapahtumia, kuten kyläjuhlia ja perinteeksi muodostunut vappujuhla. Lisäksi kyläyhdistys on järjestänyt kirpputorin, jolla on houkuteltu myös kylän ulkopuolisia tutustumaan Åminneforsin kylään.
Yleensä kyläyhdistys kokoontuu kahvin ääreen vaihtamaan kuulumisia. Kyläyhdistyksen tavoitteena on luoda iloa, yhteenkuuluvuutta ja hyvää mieltä koko kylän alueelle, sekä tietenkin tuoda Åminneforsin kylää näkyville.
Nähtävyydet
Påminnen Rinnekeskus on Suomen eteläisin laskettelukeskus, jota ylläpidetään vapaaehtoisvoimin. Tämä viehättävä rinnekeskus tarjoaa loistavat puitteet lasketteluun, mutta myös alamäkipyöräilyyn kuin mäkiautoiluun.
Pohjanpitäjänlahti sijaitsee Åminneforsin läheisyydessä ja tarjoaa upeat maisemat. Lahden kupeessa löydät Nordcenter Golf & Country Clubin, jossa voi nauttia golfin pelaamisesta upeissa maisemissa.
Åminneforsin vesivoimala perustettiin 1912 ja se on edelleen toiminnassa. Voimalan yhteyteen on rakennettu kalaportaat, jotka mahdollistavat kalojen vaelluksen vesivoimalan ohi.
Stålbackan alueen talot ovat itsessään nähtävyys, jotka tuovat esiin alueen rikkaan historia. Vanhat talot muistuttavat menneistä ajoista ja kertovat kylän perinteistä.
Brunkomin järven ympäristö on kaunis ja tarjoaa mahdollisuuden nauttia luonnonläheisistä maisemista ja rauhallisesta ympäristöstä.
Vapaa-aika
Åminneforsissa on erinomaiset ulkoilumahdollisuudet. Voit nauttia kävelylenkeistä tai pyöräilystä kauniissa maisemissa Ratavallia pitkin. Kylästä löytyy myös moottorivenekerho ja kalastusseura. Kalastusseura hallinnoi vesialueita Pohjanpitäjänlahdella sekä Mustionjoella ja myy kalastusoikeuksia hallinnoimiinsa vesialueisiin. Aiemmin mainitussa Påminnen hallissa on mahdollista pelata salibandyä ja sulkapalloa. Nordcenter Golf & Country Club:ista löytyy golfin lisäksi tennis- ja padelkentät.
Parhaat palat ja kehitystoiveet
Åminnefors tarjoaa asukkailleen monia ainutlaatuisia ja kyläläisten arvostamia piirteitä. Rauhallisuus, luonnonläheisyys sekä kaksikielisyys ovat kyläläisten suosikkeja. Kylässä henkii vanhanajan tunnelma, ja historia on vahvasti läsnä. Kauniit puutarhat ja eri vuosikymmenten varrella rakennetut kodit kertovat kylän elämästä.
Kehitystoiveiden osalta kyläyhdistys toivoisi lisää jäseniä ja toimintansa virkistymistä. Aktiivisempaa toimintaa kylässä pidetään tärkeänä. Erityisesti urheilukenttää tai leikkipaikkaa kaivataan, sillä vanha leikkipaikka jouduttiin purkamaan. Unelmoidaan myös siitä, että vanha jokiranta kunnostettaisiin ja muutenkin tuotaisiin jokea paremmin esille.
Kaiken kaikkiaan Åminnefors on rauhallinen paikka, jossa asukkaat vaalivat yhteisöllisyyttä ja historiaa. Kylä on täynnä mahdollisuuksia, ja sen kehittämiseen toivotaan mukaan uusia jäseniä ja yhteistyön lisäämistä, jotta kylä voi säilyttää ainutlatuisen tunnelmansa ja houkutella sekä uusia asukkaita että vierailijoita.
Kyläyhdistyksen yksityinen Facebook-ryhmä: https://www.facebook.com/groups/732269440125170/
Åminnefors ennen ja nytt, yleinen Facebook-ryhmä: https://www.facebook.com/Aminnefors