Monet kalalajit kutevat keväällä, mukaan lukien suosittu saaliskala hauki. Länsi-Uudenmaan kalatalousalue haluaa nyt muistuttaa kalastajia siitä, että viehekalastus ja verkkokalastus…
Vesistövisio
Raaseporin kaupunki on sitoutunut parantamaan Karjaanjoen vesistön järvien, jokien ja purojen ekologista tilaa osallistumalla Lohikalat Karjaanjokeen 2030-vesistövisioon. Vesistövision tavoitteena on, että lohikalojen, ja niistä riippuvaisen raakun (jokihelmisimpukka) elinkierto saadaan turvattua koko vesistöalueella. Samalla halutaan monipuolistaa vesistöjen virkistyskäyttömahdollisuuksia. Lue lisää vesistövisiosta.
Karjaanjoen vesistöalueen latvat ovat Lopella, Karkkilassa ja Vihdissä. Karjaanjoki laskee Hiidenveden, Lohjanjärven kautta Pohjanpitäjänlahteen Raaseporissa ja sen loppuosa tunnetaan nimellä Mustionjoki.
Mustionjoessa on neljä voimalaitospatoa, joista kahteen alimpaan Raaseporin kaupunki on rakennuttanut kalatiet. Voimalaitokset omistaa Koskienergia Oy ja kalatiet ovat kaupungin omistuksessa. Åminneforsin ja Billnäsin kalatiet otettiin käyttöön toukokuussa 2020. Kahden ylemmän voimalaitospadon, Peltokosken ja Mustionkosken, kalateitä suunnitellaan vuosina 2021-2022. Kalateiden rahoitus on tarkoitus kerryttää Lohikalat Karjaanjokeen 2030-vesistövision ja siihen liittyvien hankkeiden kautta. Kalateiden toteutus edellyttää, että niiden toteuttamiselle saadaan vesilain mukainen lupa aluehallintovirastosta sekä tarvittava hankerahoitus.
Mustionjoessa on runsaasti raakulle ja lohikaloille kunnostamalla soveltuvaa elinaluetta. Elinalueita on sekä Mustionjoen pääuomassa, että sen sivu-uomissa. Erityisen tärkeä kohde on Junkarsborgin linnanraunioiden ympäristö, joka alunperin sijaitsi jokeen työntyvällä niemellä. Niemen itäpuolitse virtasi Mustionjoki vuolaana koskena. Mustion ruukin toimintaan liittyen koskea on perattu useasti ja sen ohi on kaivettu kanavia. Mustionjoen ympäristön pellot ovat alavia ja tulvalle herkkiä, mikä altistaa joen ravinnekuormitukselle. Tämä puolestaan heikentää lohikalojen ja raakun elinolosuhteita. Junkarsborgia ympäröiviä mahdollisia elinalueita kunnostetaan ja Junkarsborgin vedenjohtokykyä parannetaan LUUVIRSU-hankkeessa yhteistyössä maanomistajien ja museoviranomaisten kanssa.
Lohikalat Karjaanjokeen 2030-vesistövisiota koordinoi Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry. Visiotyöhön ovat sitoutuneet vuosiksi 2022-2029 Raaseporin lisäksi Lohja, Vihti, Karkkila ja Loppi.