Kaupungeissa ja rakennetuilla alueilla sade- ja sulamisvesiä kutsutaan hulevedeksi. Tiiviisti rakennetuilla alueilla hulevesi voi muodostua ongelmaksi, jos riittävää veden imeytystä…
RaaseHule-projekti
Oskar Sjöberg
Projektipäällikkö
oskar.sjoberg@raseborg.fi
Hulevedet ovat satanutta tai sulanutta vettä, joka virtaa rakennetun pinnan päällä. Luonnossa nämä vedet häipyisivät itsekseen joko haihtumalla, imeytymällä tai virtaamalla vesistöihin. Rakennetussa ympäristössä vedet tulee kuitenkin ohjata pois ihmisvoimin.
Hulevedet nappaavat virratessaan mukaansa haitta-aineita, jotka rehevöittävät vesistöjä. Hulevesiä voidaan kuitenkin puhdistaa erilaisilla suodattavilla rakenteilla.
Hulevesien tulviminen voi aiheuttaa ongelmia kiinteistöille ja rakennetulle pinnalle. Lisäksi runsaiksi massoiksi kertyvät vedet aiheuttavat tarpeettomia riskejä esimerkiksi tieliikenteessä.
Ilmaston lämpeneminen ja täten sään ääri-ilmiöiden yleistyminen lisää hulevesien riskiä. Rannikon leudot ja runsaslumiset talvet sekä kesän rankat sadekuurot lisäävät syntyvän huleveden määrää. Samalla esimerkiksi pitkän helteen jälkeen kuivunut maanpinta ei ota vettä vastaan, vaan antaa sen virrata edelleen.
Kaupunki vastaa hulevesien kokonaisvaltaisesta hallinnasta omalla alueellaan. Tämä tarkoittaa, että hulevedet tulee huomioida kaavoituksen ja maankäytön eri prosesseissa. Hulevesiviemäröinnistä vastaa Raaseporin Vesi.
Kiinteistön omistaja vastaa kiinteistöllä muodostuvien hulevesien hallinnasta. RaaseHule -hankkeen myötä pyrimme lisäämään ohjeistusta hulevesihallintaan raaseporilaisille kiinteistönomistajille.
Hulevesien hallinta pyrkii viivyttämään hulevesien muodostumista ja virtausta, sekä ohjaamaan veden kulkureittejä. Hulevesien hallinnassa suositaan usein luonnonmukaisia keinoja, jotka ovat muiden hyötyjen lisäksi viihtyisiä maisemassa. Tällaisia ratkaisuja ovat esimerkiksi kosteutta imevät viherkatot ja viheralueet. Vesien viivyttämiseen voidaan rakentaa painanteita ja lammikoita, joihin hulevedet kerääntyvät suodattumaan. Kosteikot puolestaan ovat erittäin runsaslajisia ekosysteemejä, joiden elinvoimaa voidaan täten tukea osana hulevesien hallintaa.
RaaseHule -hanke pyrkii kehittämään hulevesien laadullista hallintaa. Hulevesien hallinta on hajautunut useamman kaupungin toimialan vastuulle, jolloin yhteisen tavoitetilan määrittäminen on erityisen tärkeää. Laadullinen hallinta kuvaa, mitä haluamme saavuttaa ja millaisilla toimenpiteillä.
Hankkeen aikana työstetään ehdotus kaupungin hulevesiohjelmaksi. Hulevesiohjelma antaa käytännön suuntalinjat siihen, miten asetetut tavoitteet pysyvät mukana kaupungin työssä.
Hankkeen aikana kehitetään myös hulevesiaineistojen tiedonhallintaa. Oikeanlaiset aineistot takaavat sen, että kukin osatoimija pystyy toteuttamaan tavoitteita ja tiedon jakaminen on helppoa.
Hankkeen aikana pyritään tuottamaan ohjeistuksia alueen kiinteistönomistajille, jotta hulevesien huomiointi omalla tontilla olisi helpompaa. Hanke lisää valmiuksiamme sujuviin lupaprosesseihin ja neuvontaan.
Ympäristöministeriö on rahoittanut RaaseHule -hanketta 48 000 eurolla Vesiensuojelun tehostamisohjelmasta. Hankkeen toteutus päättyy kesällä 2025.
Lisätietoja antavat
Oskar Sjöberg
Projektipäällikkö
oskar.sjoberg@raseborg.fi