Suuri osa ihmisten negatiivisista ympäristövaikutuksista liittyy eri tuotteiden valmistukseen ja niistä syntyvien jätteiden käsittelyyn. Ympäristöfiksu kuluttaminen pyrkii vähentämään tavaramääriä ja pidentämään materiaalien käyttöikää.
Kiertotalous seuraa jätehiearkiaa
Fiksu kuluttaminen arjessa
Näillä muutamalla vinkillä voit edistää kiertotaloutta omilla valinnoillasi.
Lainaa, käytä yhteisesti ja kierrätä
Kaikkia käyttötavaroita ei tarvitse omistaa. Haravat ja lumikolat, makuupussit vaellukselle tai lastenvaunut reissuun kiertävät helposti naapureiden ja muiden asukkaiden kesken. Lainausrinkiä voi pystyttää työpaikan, naapuruston, harrastusryhmän tai Facebook-tuttujen kesken. Itselle tarpeettomia ja käyttökelpoisia tavaroita voi myydä tai lahjoittaa kirpputorilla.
Tarkista myös kirjastopalveluista lainattavat tavarat!
Käytä palveluita ja anna aineettomia lahjoja
Miltä tuntuisi ravintolaillallinen, hemmotteluhoito, pyörän huolto, kodin siivous tai itse keitetty hillo lahjana? Aineeton lahja voi olla tukea paikalliselle yritykselle tai itse tehty palvelus.
Helsingin seudun ympäristöpalvelut on koonnut vinkkejä erilaisiin lahjoihin tälle sivulle.
Korjaa ja huolla
Irtosiko nappi vai pyörän kettinki? Korjausohjeita on helppo löytää muun muassa Youtuben videopalvelusta. Mikäli omat taidot tulevat vastaan, voit kysellä palveluntarjoajaa paikallisessa Facebookin Puskaradio-ryhmässä.
Kodin perustaitoja, kuten tekstiilien huoltoa, neuvoo Marttaliitto tällä sivulla.
Tarkista ostoksesi
Katse purkkiin! Jokapäiväisillä ostoksilla on merkitystä. Sertifioinnit auttavat tunnistamaan kestäviä tuotettuja tuotteita ja palveluita. Pidä silmällä esimerkiksi Joutsenmerkkiä sekä MSC-sertifikaattia kestävälle kalastukselle.
Lähiruokaa ostaessa tuet paikallista tuotantoa ja vähennät tuotantoketjun päästöjä. Katso Slow food Länsi-Uudenmaan lista paikallisista tuottajista.
Vinkkejä ruokahävikin ehkäisemiseen löydät sivulta Saa syödä!
Vähennä jätettä lajittelemalla
Suuri osa kotona syntyvästä jätteestä on edelleen hyödyllistä raaka-aineena. Esimerkiksi paperit, pahvit, lasi, metalli, biojäte ja osa muoveista hyödynnetään jatkotuotantoon.
Oikean roska-astian löytäminen tyhjille pakkauksille voi olla haastavaa. Opettele perusteet helposti Ringin lajittelukoulussa!
Tarkista lajitteluohjeet ja vastaanottopaikat Rosk ’n Rollin kotisivuilta.
Löydät lähimmälle kierrätyspisteellesi tämän kartan avulla.