Jätehuolto
Yksityiset taloudet ovat jätelain mukaan velvollisia liittymään kunnan jätehuoltojärjestelmään. Säännöt ja ohjeet löytyvät jätehuoltoviranomaisen kirjoittamista jätehuoltomääräyksistä.
Myös vapaa-ajan kiinteistöt on liitettävä kunnalliseen jätehuoltojärjestelmään, vaikka ne olisivatkin käytössä vain osan vuodesta — perusmaksu on maksettava, mutta mahdollinen astiatyhjennys voidaan sopia tarpeiden mukaiseksi.
Jätehuoltomääräykset Raaseporissa
Jätehuoltomääräykset ovat jätelainsäädäntöä täydentäviä, sitovia määräyksiä. Niistä löydät sääntöjä, miten saa käsitellä jätettä, tyhjennysvälejä ja paljon muuta.
Tutustu jätehuoltomääräyksiin (ujlk.fi).
Jätehuoltoviranomainen
Uudenmaan jätehuoltoviranomainen (jätelautakunta) on kahdentoista kunnan jätehuoltoviranomainen: Askola, Hanko, Inkoo, Karkkila, Lohja, Loviisa, Pornainen, Porvoo, Raasepori, Sipoo, Siuntio ja Vihti.
Jätelautakunta huolehtii ja päättää jätehuollon viranomaistehtävistä, jotka jätelain mukaan kuuluvat kunnille ja jotka kunnat ovat antaneet jätelautakunnalle hoidettavaksi.
Tutustu jätehuoltoviranomaisen toimintaan (ujlk.fi).
Heidän sivuilla voit myös tehdä kompostointi-ilmoituksen biojätteen kompostoinnista (ei koske puutarhajätettä) kiinteistöllä (aloitussivun pop up-ikkunan kautta tai Lomakkeet-sivulla).
Puh. 020 690 145 (ma-pe klo 9-15)
Sähköposti: ujlk(at)ujlk.fi
Jätehuollon palvelut
Kunnan vastuulla olevista jätehuollon palvelutehtävistä vastaa Rosk’n Roll -jätehuoltopalvelut. Yhtiölle kuuluu jätteen keräilyn järjestäminen, jätteen ja vaarallisten jätteiden vastaanotto, jätteiden hyödyntäminen sekä jäteasemien ja eko- ja sekajätepisteiden ylläpito.
Etsi lähin kierrätys/vastaanottopiste (rosknroll.fi)
Lue lajitteluohjeet/lajitteluopas (rosknroll.fi)
Tutustu Rosk’n Roll:in palveluihin (rosknroll.fi).
Rosk’n Roll yhteystiedot
Asiakaspalvelu 020 637 7000, vaihde 020 637 7010
asiakaspalvelu(at)rosknroll.fi, neuvonta(at)rosknroll.fi, laskutus(at)rosknroll.fi
Huom. oppaan yhteystiedot ovat vanhentuneita.
Roskaaminen & valvonta
Jätteiden, laitteiden, ajoneuvojen yms. hylkääminen luontoon on jätelain (646/2011) mukaan kielletty. Myös risujen ja puutarhajätteiden vienti yleisille alueille kuten metsiin, puistoihin ja muille yleisille paikoille on kielletty.
Jätteenkeräyspaikoille, kuten eko- ja sekajätepisteille, ei saa viedä muuta kuin kyseisellä keräyspaikalla kerättävää jätettä. Jätteiden jättäminen jätteenkeräyspaikkojen astioiden ulkopuolelle on kielletty.
Ympäristö- ja rakennuslautakunta valvoo jätelain säännösten ja määräysten noudattamista. Roskaantuneesta alueesta voi ilmoittaa ympäristöyksikköön, puh. 019-289 2367 tai sähköpostitse ymparisto@raasepori.fi.
Jätteiden hyödyntäminen maarakentamisessa
Jätteiden ammattimaiseen ja laitosmaiseen hyödyntämiseen tarvitaan ympäristölupa. Poikkeuksena tästä on sellainen ammattimainen jätteiden hyödyntäminen pohjavesialueiden ulkopuolella, missä käytetty materiaali täyttää ns. MARA-asetuksen (843/2107) vaatimukset. Soveltuvia materiaaleja ovat mm. ei-pilaantunut betonimurske, tiilimurske ja asfalttirouhe.
Materiaali voi hyödyntää väylien, kenttien, vallien ja näiden rakennekerroksien rakentamiseen, sekä teollisuus- ja varastorakennusten pohjarakenteisiin. Metsätie lasketaan myös väyläksi.
Jos määrä ylittää 500 tonnia, ilmoitus jätteiden hyödyntämisestä tehdään Uudenmaan ELY-keskukseen Aluehallintoviraston asiointipalvelun kautta (Ympäristöasioiden rekisteröinti- ja ilmoituspalvelu>>Ilmoitus jätteiden hyödyntämisestä maarakentamisessa).
Pienempiä määriä ilmoitetaan kaupungin ympäristöyksikölle, vapaasti muotoilulla ilmoituksella, josta ilmenee ainakin: ilmoittajan yhteystiedot, hyötykäytön tarkka sijainti (kartta), materiaali, määrä, alkuperä, laaduntarkkailutulokset, rakennepiirros (kerrospaksuudet). Reunaehdot hyötykäyttöön löytyvät ympäristönsuojelumääräyksien 12 §:stä.
SIIRTO-rekisteri
Ammattimaiset jätekuljettajat, jotka kuljettavat rakennus- ja purkujätettä, vaarallista jätettä, POP-jätettä, saostus- ja umpisäiliölietettä, hiekan- ja rasvanerotuskaivojen lietettä, tai pilaantunutta maa-ainesta, ovat velvollisia laatimaan sähköistä siirtoasiakirjaa. Lisää tietoa tästä löytyy valtion ympäristöhallinnon verkkoplavelusta sivulla ymparisto.fi.