Maa-ainesten otto
Maa-ainesten ottaminen, kuten soran, hiekan, mullan, saven ja kallion ottaminen, muuhun kuin omaan kotitarvekäyttöön vaatii aina maa-aineslain mukaisen luvan.
Lupaa maa-ainesten ottamiseen haetaan kunnasta. Hakemus liitteineen tulee toimittaa kunnan ympäristöyksikköön.
Raaseporissa maa-aineslain mukaisena lupaviranomaisena toimii rakennus- ja ympäristövaliokunta.
Luvan hakeminen
Lupaa maa-ainesten ottamiseen haetaan kirjallisesti sitä varten suunnitellulla hakemuslomakkeella. Liitteenä tulee olla seuraavat selvitykset:
- selvitys alueen maanomistuksesta
- ottamissuunnitelma, johon sisältyy:
- alueen nykytilan kuvaus
- maa-aineisten ottamismenettelyn kuvaus
- ympäristövaikutukset ja ympäristönsuojelutoimenpiteet
- alueen maisemointi ja jälkihoito
- suunnitelman karttaosa
- liitekartat (kiinteistörekisteriote, kaavaote ym.)
- selvitys naapureiden kuulemisesta
- selvitys tieyhteyksistä ja -oikeuksista
- pohjavesitiedot
Lupahakemuksessa esitettävistä tiedoista ja ottamissuunnitelman sisällöstä ja rakenteesta on säädetty yksityiskohtaisesti maa-ainesten ottamisesta annetussa valtioneuvoston asetuksessa (926/2005).
Lupahakemukset liitteineen ja ilmoitus maa-ainesten ottomääristä tulee toimittaa Raaseporin kaupungin ympäristöyksikköön.
Lisätietoja löydät ympäristöhallinnon yhteisiltä kotisivuilta.
Filtyp:
Datum skapad:
Senast ändrad:
DOC
2019/01/18
Kotitarveottaminen
Kotitarveottoon ei aina tarvita varsinaista lupaa, mutta on aina syytä olla yhteydessä ympäristönsuojeluviranomaiseen (ympäristöyksikköön) koskien esim. sellaisen toiminnan ilmoitusvelvollisuutta.
Maa-aineslupa ei ole tarpeen, jos aineksia otetaan omalta maalta kotitarvekäyttöä varten (maa-aineslaki 4. § 2. momentti). Käytön tulee liittyä rakentamiseen tai kulkuyhteyksien kunnossapitoon. Maa-aineksia saa ottaa omalta maalta enintään yhteensä 500 kiintokuutiometriä (kiinto-m³). Jos maa-aineksia on tarkoitus ottaa enemmän kuin 500 kiinto-m³, asiasta on tehtävä ilmoitus valvontaviranomaiselle (ympäristöyksikölle).
Kotitarveottamisessakin ottamispaikat on sijoitettava ja ainesten ottaminen järjestettävä niin, että ottamisen vahingollinen vaikutus luontoon ja maisemakuvaan jää mahdollisimman vähäiseksi ja että toiminnasta ei aiheudu asutukselle tai ympäristölle vaaraa tai haittaa.
Pohjavesialueella maa-ainesten ottaminen kotitarvekäyttöön voi aiheuttaa pohjaveden pilaantumisriskin tai muuttamiskiellon vastaisen seurauksen. Tästä syystä suosituksena on, että kun maa-aineksia aiotaan ottaa kotitarvekäyttöön pohjavesialueella, asiasta ilmoitetaan aina paikalliselle ympäristöviranomaiselle (ympäristöyksikölle).
Yhteyshenkilöt:
ympäristötarkastaja Cynthia Moed-Ring
ympäristötarkastaja Monica Österblad