Ympäristölupa
Ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavalle toiminnalle on oltava
ympäristölupa. Ympäristölupa on haettava esimerkiksi kallio- tai kiviaineksen
louhinnalle ja murskaukselle tai maankaatopaikalle.
Ympäristöluvan tarvitsevat toiminnot on mainittu tarkemmin
ympäristönsuojelulain (527/2014) liitteessä 1.
Ympäristöluvassa annetaan määräyksiä mm. toiminnan laajuudesta sekä päästöistä ja niiden vähentämisestä. Luvan myöntämisen edellytyksenä on muun muassa, että toiminnasta ei saa aiheutua terveyshaittaa tai merkittävää ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa. Luvanvaraista toimintaa ei saa sijoittaa asemakaavan vastaisesti.
Lupaviranomainen
Ympäristölupahakemus tehdään kirjallisesti toimivaltaiselle viranomaiselle. Toiminnan laajuudesta riippuen ympäristöluvan Raaseporissa myöntää joko Raaseporin ympäristö- ja rakennuslautakunta tai Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI).
Lupahakemus
Kunnallisen ympäristönsuojeluviranomaisen toimivaltaan kuuluvassa asiassa lupahakemus toimitetaan Raaseporin kaupungin ympäristöyksikköön. Hakemuksen laatijalla tulee olla riittävä asiantuntemus toiminnasta, jolle lupaa haetaan.
Hakemukseen on liitettävä asian käsittelemistä varten tarpeellisia selvityksiä sen mukaan kuin Valtioneuvoston asetuksessa ympäristönsuojelusta (713/2014) on säädetty. Ennen lupahakemuksen jättämistä kannattaa hakemuksesta neuvotella lupaviranomaisen kanssa.
Ympäristölupahakemuksesta tiedotetaan kuulutuksella. Lisäksi hankkeen vireillä olosta ilmoitetaan yleensä paikallisessa lehdessä. Myös rajanaapureita ja muita tiedossa olevia asiainosaisia kuullaan hakemuksen johdosta. Hankkeen vaikutusalueen asukkailla ja viranomaisilla on tilaisuus esittää hakemuksesta muistutuksia, vaatimuksia ja mielipiteitä.
Lomakkeita ympäristöluvan hakemista varten
Rekisteröintimenettely
Ympäristönsuojelulain liitteessä 2 säädetystä ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavasta toiminnasta on tehtävä ilmoitus kaupungin ympäristöyksikölle ympäristönsuojelun tietojärjestelmään rekisteröintiä varten. Rekisteröinti koskee pääosaa nestemäisten polttoaineiden jakeluasemista, asfalttiasemista ja polttoaineteholtaan 1–50 megawatin energiantuotantolaitoksista.
- Valtioneuvoston asetus nestemäisten polttoaineiden jakeluasemien ympäristönsuojeluvaatimuksista (444/2010)
- Valtioneuvoston asetus asfalttiasemien ympäristönsuojeluvaatimuksista (448/2010)
- Valtioneuvoston asetus polttoaineteholtaan alle 50 megawatin energiatuotantoyksiköiden ympäristönsuojeluvaatimuksista (445/2010)
Uusia laitoksia muutos koskee heti, mutta olemassa oleville laitoksille voimaantuloajat ovat pidemmät. Kaikkien asfalttiasemien ja pienten polttolaitosten tulee kuitenkin rekisteröityä viimeistään vuoteen 2018 mennessä ja jakeluasemien puolestaan vuoteen 2020 mennessä. Uusien laitosten tulee jättää rekisteröinti-ilmoitus kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle 90 päivää ennen toiminnan aloittamista.
Rekisteröinnissä ei tehdä ilmoituksen johdosta hallinnollista päätöstä eikä käsittelyssä ole mahdollista antaa määräyksiä. Rekisteri-ilmoituksen käsittelystä peritään kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen taksan mukainen maksu.
Rekisteröintiohjeet ja lomakkeet
Yleinen ilmoitusmenettely
Laki ympäristönsuojelulain muuttamisesta astui voimaan 1.2.2019, ja lakimuutoksen myötä on voimassa yleinen ilmoitusmenettely.
Ympäristönsuojelulain mukainen yleinen ilmoitusmenettely on lupamenettelyn kaltainen menettely, joka koskee tiettyjä, vähäisiä ympäristövaikutuksia aiheuttavia toimintoja. Toiminnan ilmoitusvelvollisuudesta säädetään ympäristönsuojelulain 115 a §:ssä ja ilmoituksenvaraiset toiminnat on lueteltu lain liitteessä 4.
Toiminnanharjoittajan on tehtävä kirjallinen ilmoitus toimivaltaiselle viranomaiselle vähintään 120 vuorokautta ennen toiminnan aloittamista. Ilmoituksessa on oltava ilmoituksen käsittelyn kannalta tarpeelliset ja sitovat tiedot toiminnasta, sen vaikutuksista, asianosaisista ja muista merkityksellisistä seikoista.
Yhteyshenkilö:
yksikönpäällikkö /ympäristötarkastaja Maria Eriksson