Kehitysprojekti KRAV (2011-2014)
Kehitysprojekti KRAV, joka on toteutettu Novian ammattikorkeakoulussa tiiviissä yhteistyössä Raaseporin ympäristötoimiston ja rakennusvalvonnan kanssa, on laatinut Raaseporille erityiset jätevesien puhdistusvaatimukset. Kunnan maa- ja vesialueiden ympäristöarviointi tehtiin jätevesien kuormitukselle herkkien alueiden tunnistamiseksi. Arviointi perustuu luokitukseen, jossa on otettu huomioon kiinteistön maantieteellinen sijainti ja kuormitusta vastaanottavan vesistön ekologinen arvo. Luokitus on johtanut vyöhykejakoon, jossa Raaseporin maa-alueet on jaettu viiteen vyöhykkeeseen.
- Vyöhykkeet ovat seuraavat:
- 5. Pohjavesialue
- 4. Ranta-alue I
- 3. Ranta-alue II
- 2. Maa-alue I
- 1. Maa-alue II
Vyöhykkeet heijastavat herkkyysastetta suhteessa jätevesikuormitukseen sekä muuhun ihmistoiminnan
vaikutukseen. Mitä korkeampi numeerinen arvo, sitä korkeampi herkkyysaste. Kullakin vyöhykkeellä on
määritetty niiden ympäristöolosuhteiden mukaiset puhdistustasot ja arviointiperusteet koskien
jätevesijärjestelmän valintaa.
Projekti kokosi tämän ja muuta materiaalia karttapalveluun, joka helpottaa jätevesisuunnittelua ja lupamenettelyä sekä kiinteistönomistajille, jätevesisuunnittelijoille että viranomaisille.
Projektin päätyttyä vyöhykkeet ja jätevesien puhdistussuositukset otettiin käyttöön lupamenettelyssä, mutta ne eivät olleet automaattisesti sitovia kaikille jo olemassa oleville järjestelmille Raaseporissa. Vuonna 2021 Raasepori sai ensimmäiset ympäristönsuojelumääräyksensä, jotka kattavat myös muuta kuin jätevesien puhdistusta. KRAV-selvitystä käytettiin perustana ympäristönsuojelumääräysten jätevesien puhdistusvaatimuksille. Ympäristönsuojelumääräysten puhdistusvaatimukset ovat olleet sitovia koko Raaseporissa maaliskuusta 2021 lähtien.
Minimipuhdistusvaatimuksia sovelletaan, jos herkkiä alueita ei ole. Puhdistusvaatimus tarkoittaa, että jätevesien käsittelyjärjestelmän on pystyttävä vähentämään orgaanisen aineen määrää vähintään 80 prosenttia, kokonaisfosforia vähintään 70 prosenttia ja kokonaistyppeä vähintään 30 prosenttia (verrattuna haja-asutuksen kuormitusluvun avulla määritettyyn käsittelemättömän jäteveden kuormitukseen), ennen kuin puhdistettu jätevesi voidaan johtaa ympäristöön.
Tiukempia puhdistusvaatimuksia sovelletaan herkille alueille, eli rannikolla, saaristossa, järvenrannoilla ja pohjavesialueilla. Puhdistusvaatimus tarkoittaa, että jätevesijärjestelmän on pystyttävä vähentämään orgaanisen aineen määrää vähintään 90 prosenttia, kokonaisfosforia vähintään 85 prosenttia ja kokonaistyppeä vähintään 40 prosenttia, ennen kuin puhdistettu jätevesi voidaan johtaa ympäristöön.
Karttapalvelusta löydät, missä vyöhykkeet sijaitsevat ja mitkä ovat niiden puhdistusvaatimukset.