Raaseporin kaupunki ja Raaseporinjoki- ja Snappertunan sisäsaaristo-hanke järjestivät syyskuussa seminaarin vesistöystävällisestä metsätaloudesta. Päivän ohjelmaan sisältyi myös maastokävely…
Raaseporinjoki
Projektipäällikkö
Sara Vaskio
019-289 2270
sara.vaskio@raasepori.fi
Hankkeen Facebook-ryhmä, etsi nimellä: “Projektet Raseborgs å – Raaseporinjoki-hanke”
Raaseporinjoki-hankkeessa vähennetään merkittävästi Raaseporinjoen valuma-alueelta jokea pitkin Suomenlahteen päätyvää ravinnekuormitusta. Vuonna 2018 käynnistynyt hanke on nyt neljännellä kaudellaan ja se on laajentunut kattamaan myös Snappertunan sisäsaariston alueen. Hankkeessa tehdään toimenpiteitä maalla vedenlaadun parantamiseksi. Hanke tukee alueen maanomistajia vesienhoitotoimenpiteiden toteuttamisessa sekä viljelijöitä edistämällä uusien menetelmien käyttöönottoa ravinnekuormituksen vähentämiseksi, samalla luoden pohjaa pitkäjänteiselle “vesiystävälliselle” maataloudelle.
Hankkeen viisi työpakettia:
Toimenpidesuunnitelma on työpakettien ja toimenpiteiden perusta. Toimenpidesuunnitelma valmistui syksyllä 2019 ja päivitettiin vuonna 2024. Lue lisää…
Vesienhallinta: Parannamme Raaseporinjoen pääuoman vesienhallintaa yhteistyössä Raaseporinjoen ojitusyhtiön kanssa. Ojitusyhtiö on jokivarren maanomistajien muodostama peruskuivatuksesta vastaava yhteisö. Vuosina 2022–2024 on toteutettu laaja luonnonmukainen peruskuivatusprojekti Raaseporinjoessa. Työ sisältää 4,5 km pitkän kaksitasouoman, kaksi kosteikkoa sekä pohjapadot ja eroosiosuojat. Luonnonmukainen peruskuivatus tähtää tulvien ja ravinnekuormituksen vähenemiseen. Lue lisää…
Vesienhoitorakenteet: Rakenamme vesienhoitorakenteita vähentääksemme tulvia joessa. Olemme hankkeen aikana rakentaneet joen valuma-alueelle noin 20 erilaista vesiensuojelurakennetta, esimerkiksi neljä kosteikkoa, laskeutusaltaita, putkipatoja, pohjapatoja ja eroosiosuojia. Näiden tehtävä ravinteiden keräämisen lisäksi, pidättää vettä suurien sateiden aikana ja näin ollen vähentää tulvia ja eroosiota.
Vesiystävällinen maanviljely: Tuemme paikallisia viljelijöitä nykyaikaisten menetelmien käyttöönotossa ravinnekuormituksen vähentämiseksi pelloilta. Tarjoamme neuvontaa ja järjestämme koulutusta viljelymenetelmistä, lannoituksesta ja viljelysuunnittelusta. Vuosien 2023–2025 teema on täsmälannoitus, jossa ideana on levittää lannoitetta sinne, missä sitä tarvitaan. Neuvonta toteutetaan yhteistyössä Nylands Svenska Lantbrukssällskap (nsl.fi):n neuvojien kanssa. Tarkoitus olisi jakaa tietoa ja luoda hyvä pohja vesiystävälliseen viljelyyn tulevaisuudessa.
Seuranta: Seuraamme toimenpiteiden vaikuttavuutta vedessä ja maaperässä. Vesinäytteitä otetaan kahdeksalla näytepaikalla joessa ja sen sivuhaaroissa, sekä Landbofjärdenin näytepaikalla. Näytteet otetaan vuosittain. Lisäksi joessa on kaksi jatkuvatoimista vedenlaatumittaria. Näiden avulla saamme kattavan kuvan joen vedenlaadusta ja ravinnekuormituksesta. Lue lisää…
Maanparannusaineet: Olemme hankkeen aikaisemmassa vaiheessa tukeneet paikallisia viljelijöitä peltojen käsittelyssä maanparannusaineilla, kuten kipsi, rakennekalkki ja puukuidut. Nämä aineet parantavat viljelysmaan mururakennetta, vähentävät eroosiota sekä fosforipäästöjä vesistöön. Lue lisää…
Lisäksi osallistumme mm. ajankohtaisten tapahtumien järjestämiseen yhteistyössä Länsi-Uudenmaan maatalouden vesienhoitohankkeiden kanssa. Tulemme jatkossakin tekemään yhteistyötä Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n, WWF:n ja Suomen Ympäristökeskuksen kanssa. Vesiystävällisten maatalousasioiden parissa hanke tekee yhteistyötä SLC Nylandin, Baltic Sea Action Groupin Carbon Action Svenskfinland-hankeen, Ålands Vattenin, Novian ja NSL:n kanssa.
Hanke alkoi 1.7.2018 ja on nyt neljännellä hankekaudellaan. Rahoitus jatkuu 30.06.2025 saakka. Hanketta johtaa Raaseporin ympäristöyksikkö. Hanke on osa ympäristöministeriön tehostetun vesiensuojelun ohjelmaa. Uudenmaan ELY-keskus rahoittaa hanketta ajanjaksolla 29.11.2022 – 30.06.2025, yhteensä 198 600 euroa. Ohjelman toimilla vähennetään esimerkiksi maa- ja metsätalouden ravinnekuormitusta vesiin ja tavoitteena on Itämeren ja sisävesien hyvä tila.
Hankkeen ohjausryhmä koostuu paikallisten organisaatioiden ja viranomaisten edustajista: Johan Sundberg, puheenjohtaja, Uudenmaan ELY-keskus; Sara Vaskio, sihteeri, hankkeen projektipäällikkö; Pasi Lempinen, Uudenmaan ELY-keskus; Harri Aulaskari, Uudenmaan ELY-keskus; Tony Rehnström, Snappertuna hembygdsförening; Torbjörn Nyberg, Raseborgsåns dikningsbolag; Maria Munck-Pihlgren SLC Nyland; Stefan Holmberg, SLC Raseborgs lokalavdelning; Hans-Erik Nyman, Metsähallitus; Denise Ramstedt, Länsi-Uudenmaan maaseutuhallinto; Maria Eriksson, Raaseporin ympäristöyksikkö ja Jonna Sahala, Raaseporin ympäristö- ja rakennuslautakunta.
Yhteystiedot:
Projektipäällikkö Sara Vaskio, 019-289 2270, etunimi.sukunimi@raasepori.fi
Raaseporinjoki-hankkeen ensimmäinen osa sai vuosina 2018-2020 rahoitusta ympäristöministeriöltä. Hanke toteutti osaltaan Suomen vesienhoidon ja merenhoidon toimenpideohjelmia, joissa esitettiin toimet vesien hyvän tilan saavuttamiseksi. Lue lisää Raaseporinjoki-hankkeen toimenpiteistä hankkeen loppuraportista.
Projektipäällikkö
Sara Vaskio
019-289 2270
sara.vaskio@raasepori.fi
Hankkeen Facebook-ryhmä, etsi nimellä: “Projektet Raseborgs å – Raaseporinjoki-hanke”