Sillä, miten sade- ja sulamisvedet kulkeutuvat valuma-alueelta ojia, puroja ja jokea pitkin lopulta mereen, on suuri merkitys ravinnekuormituksen syntymiselle. Raaseporinjoen pääuoma ja osittain myös sivupurot ovat tulva- ja eroosioherkkiä, jolloin kiintoainesta pääsee kulkeutumaan uomien reunoista ja pelloilta veden kuljettamana jokeen ja edelleen mereen. Kiintoainekseen on sitoutuneena mm. vesistöjä rehevöittävää fosforia. Tulvat vaikeuttavat myös viljelyä jokivarren pelloilla. Kiintoaines myös kasaantuu uoman pohjalle ja aiheuttaa pohjan liettymisen. Liettyminen huonontaa uoman vedenjohtokykyä entisestään ja pahentaa tilannetta. Lisäksi se huonontaa monien vesieläinten, kuten rapujen, kalanpoikasten ja simpukoiden elinolosuhteita.
Raaseporinjoen pääuoman uudelleenperkaaminen kuivatuksen parantamiseksi on ollut ajankohtaista jo pidemmän aikaa. Tästä niin kutsutusta peruskuivatuksesta vastaa Raaseporinjoen ojitusyhtiö. Ojitusyhtiö on yhteisen ojituksen toteuttamista varten perustettu vesioikeudellinen yhteisö. Sen jäseniä ovat kiinteistöt, jotka saavat hyötyä ojituksesta, eli useimmiten maatalouskäytössä olevat kiinteistöt. Uudenmaan ELY-keskus on myöntänyt Ojitusyhteisölle rahoitusta peruskuivatushankkeelle.
Raaseporinjoen pääuoman perkaussuunnittelu on tehty yhteistyössä Raaseporinjoen ojitusyhtiön ja Raaseporinjoki-hankkeen kanssa. Yhteisenä tavoitteena on vähentää tulvia peltoalueilla ja jokeen pelloilta joutuvaa ravinnekuormitusta.
Vuonna 2019 hankkeessa tehtiin seuraavat selvitykset peruskuivatussuunnittelun pohjaksi:
- Joen pituus- ja pohjaprofiilit sekä tulvaprofiili
- Joen ja jokivarren kasvillisuusselvitys ja luonnontilaisuusarvio
- Suursimpukoiden sukellusinventointi vuollejokisimpukan esiintymisen selvittämiseksi
- Kala- ja rapukantaselvitys
- Happamien sulfaattimaiden esiintyminen
Selvitysten pohjalta pyydettiin Uudenmaan ELY-keskuksen lausuntoa hankkeen luvanvaraisuudesta sekä tukikelpoisuudesta. Lausunnon mukaan hankkeen toteuttaminen ei vaadi vesilain mukaista lupaa.
Perkaus tullaan toteuttamaan luonnonmukaisia keinoja jäljittelemällä. Luonnonmukaisuus tarkoittaa sitä, että uomaan rakennetaan kaksitasouoma, jonka reunoille tulee tulvatasanteita, johon tulviva vesi mahtuu nousemaan. Lisäksi uomaan on suunniteltu kaksi kosteikkoa ja pohjakynnyksiä, jotka hidastavat veden virtausta. Luonnonmukainen perkaus koskee lähes koko jokiuomaa, Lepinjärveltä Tunalundiin saakka. Noin 5 kilometriä pitkä kaksitasouoma tulee olemaan pisin Suomessa kaivettu. Tarkemmat suunnitelmat ovat nähtävissä suomeksi alla olevasta PDF-linkistä: selostus Raaseporinjoen perkaus ja kosteikot.
Pitkän selvittelyn ja suunnittelun jälkeen työt ovat valmiina alkamaan heinäkuussa 2022. Mittavat kaivuutyöt alkavat ison 20 ha Huskvarnträsketin kosteikon toteuttamisella. Kosteikko rakennetaan ensin keräämään partikkeleita ja ravinteita jotka syntyvät kaivuutyön aikana.
Tutustu Raaseporinjoen perkaussuunnitelmiin:
Tehdyt selvitykset: