Raaseporinjoki-hankkeessa on käynnistetty seuranta vesistössä tapahtuvien muutosten havaitsemiseksi. Hankkeen tavoitteena on vähentää joesta merialueelle tulevaa ravinnekuormitusta, sekä parantaa merialueen ja joen ekologista tilaa. Näin ollen seurannassa keskitytään veden fysikaalis-kemialliseen laatuun. Vesinäytteitä otetaan hankkeen ajan neljästä havaintopaikasta Raaseporinjoen pääuomasta, sekä viidestä isoimmissa sivu-uomissa sijaitsevasta havaintopaikasta. Näytteitä otetaan neljä kertaa vuodessa hankkeen ajan. Lisäksi näytteitä otetaan Landbofjärdenillä. Tulokset tallennetaan ympäristöhallinnon avoimeen ympäristötietojärjestelmään ja niistä tehdään yhteenvetoraportteja, tässä viimeisimmät:
Tietoa Raaseporinjoen vedenlaadusta ja sen eliöstöstä oli ennen hanketta kertynyt harmillisen vähän. Hankkeen eri osioissa on kuitenkin saatu kerättyä arvokasta lähtötietoa, johon jatkossa kerättävää tietoa voi verrata ja näin seurata vesistön kehitystä parempaan suuntaan.
- Selvitys Raaseporinjoen kala- ja rapukannoista 2019
- Raaseporinjoen luonnontilaisuus ja kasvillisuus 2019
- Suursimpukoiden sukellusselvitys Raaseporinjoessa 2019
Hankkeessa toteutetaan maaperään kohdistuvia toimenpiteitä, joiden tavoitteena on vähentää pellolta vesistöön tulevaa ravinnekuormitusta. Tällaisia ovat erityisesti vesistövaikutteiset maanparannusaineet, kipsi, rakennekalkki ja kuituliete. Hankkeessa seurataan näiden aineiden vaikutusta maaperän mikroelämään yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen kanssa.