On tärkeää tietää, miten erilaisiin häiriöihin ja kriisehin tulee varautua, ja kuinka toimia kun sellaisia tapahtuu.
Varautumista vaativia tilanteita ovat esimerkiksi pidempikestoiset katkot sähkön tai veden jakelussa, häiriöt verkko- tai pankkipalveluissa, pandemian tai sotien kaltaiset pitkäkestoisemmat kriisitilanteet sekä ilmastoon liittyvät kriisitilanteet, kuten myrskyt tai tulvat.
Kotitalouksista olisi hyvä löytyä aina kotivara, eli vettä, ruokaa ja muita välttämättömiä tarpeita vähintään kolmeksi vuorokaudeksi.
Kotivaran tarkistuslista:
- Riittävästi sellaisenaan syötävää ruokaa
- Puhdasta vettä (2 litraa päivässä per henkilö)
- Välttämättömät lääkkeet
- Radio, joka toimii paristoilla tai muutoin ilman verkkovirtaa
- Taskulamppu, joka toimii paristoilla tai muutoin ilman verkkovirtaa
- Varavirtalähde ja paristoja
- Puhtaita kannellisia astioita veden säilyttämiseen
- Kosteuspyyhkeitä ja käsidesiä
- Pieni määrä käteistä rahaa
- Joditabletteja suosituksen mukaisesti
- Ilmastointiteippiä
Sisäministeriön koostamasta Häiriö- ja kriisitilanteisiin varautuminen -oppaasta Suomi.fi-sivustolla sekä 72tuntia.fi-sivustolta löydät lisää käytännöllistä ja hyödyllistä tietoa varautumisesta. 72 tuntia -esitteen voit myös tilata kotiin ilmaiseksi!
Kuinka kaupunki varautuu?
Raaseporin kaupungilla on oma valmiussuunnitelma, jonka yleinen osa on luettavissa tällä sivulla. Raaseporin kaupungin varautumisen ja valmiussuunnittelun tavoitteena on turvallisen elinympäristön luominen, kaupungin palvelutuotannon mahdollisimman häiriötön hoitaminen kaikissa olosuhteissa sekä mahdollisten häiriötilanteiden hallinta ja niistä toipuminen.
Viranomaisten varautuminen kriisi- ja häiriötilanteisiin perustuu lainsäädäntöön
Varautuminen perustuu valmiuslain, pelastuslain ja muun erityislainsäädännön varautumisvelvollisuuteen. Valmiuslain mukaan kaupungin tulee valmiussuunnitelmin ja toiminnan etukäteisvalmisteluin sekä toimenpitein varmistaa tehtävien mahdollisimman häiriötön hoitaminen, myös poikkeusoloissa.
Raaseporin kaupungin varautumistyötä johtaa kaupunginjohtaja yhdessä kaupunginhallituksen kanssa. Varautuminen on osa kaupungin normaalia toimintaa. Valmiussuunnitelman yleisen, eli julkisen, osan lisäksi kaupungin toimialat varautuvat häiriötilanteiden ja poikkeusolojen tehtäviin valmius- ja jatkuvuussuunnitelmillaan, kiinteistöille laadituilla pelastussuunnitelmilla, tarvittavalla resursoinnilla sekä harjoittelemalla säännöllisesti valmiussuunnitelmien ja niitä tarkentavien toimintaohjeiden mukaista toimintaa. Varautumisessa on otettu huomioon myös ulkoistetut palvelut sekä yhteistyö viranomaisten ja järjestöjen kanssa.