Vuorohoidon ja pidennetyn aukioloajan periaatteet Raaseporin varhaiskasvatuksessa
Varhaiskasvatusta suunniteltaessa, järjestettäessä tai tuotettaessa ja siitä päätettäessä on varhaiskasvatuslain 540/2018 mukaan ensisijaisesti huomioitava lapsen etu. Kunnan on järjestettävä varhaiskasvatusta siinä laajuudessa ja sellaisin toimintamuodoin kuin kunnassa esiintyvä tarve edellyttää.
- Vuorohoidolla tarkoitetaan hoitoa klo 17.30 ja klo 6.30 välisenä aikana.
- Subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus ei koske vuorohoitoa ja pidennettyä aukioloaikaa. Vuorohoitoa on järjestettävä tarvittavassa laajuudessa lapselle, joka tarvitsee sitä vanhemman tai muun huoltajan pääsääntöisesti päiväkotien aukioloaikojen ulkopuolella tapahtuvan työssäkäynnin tai opiskelun vuoksi.
- Kun lapselle tarvitaan vuorohoitoa tai hoitoa pidennetyn aukiolon aikana, lapselle myönnetään paikka vuorohoidossa/pidennetyn aukioloajan piirissä. Lapsen vanhemman tai muun huoltajan tulee ilmoittaa kunnalle varhaiskasvatusoikeuden laajuuteen vaikuttavissa seikoissa tapahtuvista olennaisista muutoksista viipymättä saatuaan niistä tiedon. Varhaiskasvatuksen laajuuden muuttuessa tulee siitä ilmoittaa muutoslomakkeella. Mikäli lapsen vuorohoidolle tai hoidolle pidennetyn aukioloajan piirissä ei enää ole tarvetta, tehdään lapselle uusi päivähoitopäätös, joka ei sisällä vuorohoitoa/pidennettyä aukioloaikaa.
- Raaseporissa vuorohoitoa järjestetään suomeksi ja ruotsiksi Rasebon päiväkodissa Tammisaaressa kaikkina päivinä paitsi:
– jouluna 23.12 klo 22.00 – 27.12 klo 6.00
– pääsiäispyhinä kiirastorstaista klo 22.00 toisen pääsiäispäivän jälkeiseen aamuun klo 6.00 – juhannuksena juhannusaattoa edeltävästä torstaista klo 22.00 juhannuksen jälkeiseen maanantaihin klo 6.00
Mikäli lapselle ilmenee hoidon tarvetta aikana, jolloin sitä ei Rasebon päiväkodissa järjestetä, tulee siitä ilmoittaa hyvissä ajoin, vähintään kuukautta ennen hoidon tarvetta, jotta hoidon järjestämisestä ehditään sopia huoltajien kanssa. - Pidennettyä aukioloaikaa järjestetään tarpeen mukaan suomeksi ja ruotsiksi Labyrintin päiväkodissa Karjaalla sekä suomeksi Mäntykodon päiväkodissa Tammisaaressa.
- Vanhempien ja huoltajien tulee ilmoittaa hoidon tarpeesta viimeistään keskiviikkona klo 17.00 puolitoista viikkoa ennen sen viikon maanantaita, jolloin hoitoa tarvitaan. Hoidon tarpeesta ilmoitetaan kirjallisesti esim. siihen tarkoitetulla kaavakkeella tai sähköpostilla. Ilmoitusta puhelimitse ei huomoida. Ilmoituksesta tulee ilmetä lapsen hoitoajat sekä vanhempien/huoltajien työajat.
- Mikäli hoidon tarpeeseen tulee lyhyellä varoitusajalla muutoksia, lapselle tarjotaan hoitoa mahdollisuuksien mukaan, henkilöresurssien ja työvuorolistojen puitteissa. Ennalta varatut hoitoajat lasketaan mukaan sovittuihin hoitotunteihin varhaiskasvatusmaksua määritettäessä.
- Vanhemmat vastaavat itse lapsen hoidon järjestämisestä äkillisten hoitotarpeen muutosten sattuessa.
- Vanhempien ja huoltajien tulee huolehtia siitä, että lapselle ei tule ylipitkiä päiviä varhaiskasvatuksessa (pääasiallisesti maksimissaan 10 tunnin pituisia hoitopäiviä). Lapselle tulee myös taata viikkolepo (vähintään kaksi perättäistä päivää viikossa). Lapsen hoitoajat koostuvat huoltajien työajasta + matkoista ja tarvittaessa lepoajasta yövuoron jälkeisenä päivänä.
- Huoltajan yövuoron jälkeisenä päivänä tulee lapsi hakea hoidosta viimeistään klo 15.30.
- Päiväkodissa vallitsee yörauha klo 22.00–5.00 välisenä aikana. Lapsia ei tänä aikana tuoda päiväkotiin eikä haeta päiväkodista, vaan lapsille taataan rauhallinen yöuni.
- Hoidossa klo 17.30 jälkeen olevalle lapselle tarjotaan illallinen klo 17.30 ja iltapala klo 22.00. Viikonloppuisin lapselle tarjotaan kaikki hoitoaikaan sisältyvät ateriat.