Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on yksi kunnan keskeisimmistä tehtävistä. Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisellä tarkoitetaan mahdollisuuksien ja edellytysten luomista asukkaille, jotta he voivat tehdä tietoisia ja terveellisiä valintoja, jotka tukevat heidän hyvinvointiaan. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on toimialarajat ylittävää työtä, jota Raaseporissa koordinoi kaupungin hyvinvointikoordinaattori.
Asukkaiden hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa mahdollisuudet mielekkääseen vapaa-ajan harrastukseen (kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalvelut), koulutuksen ja varhaiskasvatuksen turvalliset ja hyvät oppimisympäristöt, viihtyisyyttä lisäävä ja liikuntaan kannustava miellyttävä ympäristö (puistot, ulkoilureitit, pyöräilyreitit, lähiliikuntapaikat jne.), hyvä työllistyminen, viihtyisät asuinalueet ja erilaisten tarpeiden ratkaisut, riittävä joukkoliikenne, joka lisää asukkaiden mahdollisuuksia osallistua erilaisiin palveluihin jne. Palvelujen suunnittelussa on otettava huomioon eri väestöryhmät ja niiden tarpeet. Osallisuuden edistäminen ja yhteistyö kolmannen sektorin kanssa ovat myös hyvinvointityön keskeisiä osia.
Hyvinvointikertomustyö
Hyvinvointityötä ohjaa pitkälti hyvinvointikertomustyö, joka liittyy kaupungin strategiaan ja koostuu kolmesta osasta: laaja hyvinvointikertomus, hyvinvointisuunnitelma sekä vuosiraportti. Valtuustokauden lopussa tehdään kattava hyvinvointikertomus, joka toimii tilinpäätöksenä asukkaiden terveydestä ja hyvinvoinnista kuluneella kaudella.
Kunnan tulee strategisessa suunnittelussaan asettaa hyvinvointityön tavoitteet sekä määrittää niitä tukevat toimenpiteet. Tavoitteet ja toimenpiteet perustuvat laajaan hyvinvointikertomukseen ja ne kootaan hyvinvointisuunnitelmaan. Hyvinvointisuunnitelma ja sen tavoitteet ja toimenpiteet tulee arvioida vuosittain. Vuosiraportissa on oltava myös tietoa asukkaiden terveydestä ja hyvinvoinnista sekä niihin vaikuttavista tekijöistä.